Hlavní obsah

Státní vyznamenání bez opozičních poslanců. Hrad znovu kádruje hosty na oslavy 28. října

Prezident Zeman nepozval na předávání státních vyznamenání velkou část opozičních poslanců.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Prezident Miloš Zeman předá 28. října státní vyznamenání. Do Vladislavského sálu se vejde asi 800 lidí, pozvánku dostali kromě politiků také diplomaté, osobnosti církevního, kulturního a společenského života i zástupci integrovaného záchranného systému a příbuzní oceněných.

Článek

Ivan Bartoš, Jiří Pospíšil, Marek Výborný nebo Vít Rakušan. To je jen zlomek politiků, kteří nedostali pozvánku na předávání státních vyznamenání 28. října. Stejně jako před rokem se mnoho předních politiků nedostalo na seznam pozvaných na samotný ceremoniál nebo následnou recepci.

Prezident Miloš Zeman nepozval kromě předsedů většiny opozičních stran ani velkou část jejich poslaneckých kolegů. Pozvánku do Vladislavského sálu nedostal nikdo z Pirátů ani TOP 09. Za STAN obdrželi pozvání pouze Jana Krutáková a Petr Pávek, z ODS prezident kromě Fialy vynechal třeba také Marka Bendu.

Někteří opoziční poslanci obdrželi pozvání na následnou recepci ve Španělském sále, například čelní představitelé Pirátů, jako je Ivan Bartoš, Jakub Michálek, Vojtěch Pikal nebo Mikuláš Ferjenčík ale nebyli pozvaní ani tam. Většina jejich kolegů proto na recepci nedorazí, účast avizovali pouze Jan Lipavský a Lukáš Kolařík.

Stejně jako před rokem pozvánku nedostal třeba také žalobce Pavel Zeman.

„Od té doby, kdy pan nejvyšší státní zástupce odmítl schůzku s panem prezidentem za situace, kdy bylo Nejvyšší státní zastupitelství činné v kauze Lesní správy Lány, pan nejvyšší státní zástupce žádné pozvání na Hrad nedostal a s žádným už ani nepočítá," řekl tehdy mluvčí nejvyššího státního žalobce Petr Malý.

Loni prezident opomenul velké množství významných politiků, především svých politických oponentů. Pozvánku tak nedostali ani Zemanovi soupeři v boji o prezidentské křeslo Jiří Drahoš, Pavel Fischer a Marek Hilšer, kteří uspěli ve volbách do Senátu.

Reklama

Související témata:

Doporučované