Hlavní obsah

Státní zástupce požádal Sněmovnu o vydání Babiše k trestnímu stíhání

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Andrej Babiš.

Reklama

aktualizováno •

Státní zástupce Jaroslav Šaroch v úterý odeslal do Sněmovny žádost o vydání končícího premiéra a znovu zvoleného poslance Andreje Babiše (ANO) k trestnímu stíhání v kauze Čapí hnízdo.

Článek

Babišovo stíhání bylo přerušeno, protože ve sněmovních volbách na začátku října znovu získal poslanecký mandát, a tím i imunitu.

Mluvčí státního zástupce Aleš Cimbala Seznam Zprávám řekl, že v úterý byla do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky odeslána žádost o vydání Babiše k trestnímu stíhání.

„Kauza Čapí hnízdo je politická objednávka, stíhání na objednávku, které tady je od roku 2016. Nebudu to komentovat, je to politické stíhání,“ komentoval Babiš na tiskové konferenci po jednání vlády, že žalobce požádal o jeho vydání.

Poslance ani senátora nelze podle ústavy trestně stíhat bez souhlasu komory, jejímž je členem. Sněmovna už Babiše ke stíhání v minulosti vydala dvakrát, nejprve v září 2017, následně v lednu 2018 v novém složení po sněmovních volbách, v nichž byl Babiš znovu zvolen.

Teď bude tedy mandátový a imunitní výbor a poté také celá Poslanecká sněmovny opět řešit, jestli bude moci žalobce Jaroslav Šaroch pokračovat v práci. Když bude Babiš vydán, rozhodne Šaroch o tom, jestli premiéra obžaluje nebo třeba jeho obvinění zastaví.

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Čapí hnízdo.

Kromě Babiše je v případu kolem padesátimilionové dotace na výstavbu rekreačního a konferenčního areálu Čapí hnízdo obviněna i jeho někdejší poradkyně Jana Nagyová (dříve Mayerová).

Policie je stíhá kvůli poškození finančních zájmů Evropské unie a dotačnímu podvodu. Oba vinu dlouhodobě odmítají.

Policisté původně ukončili vyšetřování kauzy na konci května, Babiše i Nagyovou navrhli obžalovat. Státní zástupce Jaroslav Šaroch na konci srpna rozhodl o tom, že jim případ vrátí k došetření. Učinil tak zejména proto, aby vyšetřovatelé doplnili výslechy svědků, mimo jiné premiérova syna Andreje Babiše mladšího.

Policisté znovu navrhli oba obviněné obžalovat 20. září. Server Seznam Zprávy následně uvedl, že Šaroch zadal soudnímu znalci ověřit, zda byl na smlouvě ke koupi akcií společnosti Farma Čapí hnízdo zfalšován podpis Babiše mladšího.

Podle webu Babiš mladší během zářijového výslechu zpochybnil, že jeho podpis na smlouvě k nabytí čtyř akcií Farmy Čapí hnízdo je autentický.

V kauze Čapí hnízdo bylo původně obviněno 11 lidí včetně členů Babišovy rodiny. Šaroch postupně zastavil stíhání všech obviněných. Bývalý nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman však v prosinci 2019 po přezkumu obnovil stíhání Babiše a Nagyové. Zároveň potvrdil, že stíhání Babišových blízkých definitivně skončilo.

Reklama

Doporučované