Hlavní obsah

Soud osvobodil bývalou Babišovu firmu Agrotec i jejího manažera

Městský soud v Praze se po půl roce vrátil k projednávání případu obchodů společnosti Agrotec.Video: Hanuš Hanslík, Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Městský soud se po půl roce vrátil k projednávání kauzy obchdů firmy Agrotec s Českou poštou a vynesl rozsudek.

Článek

U pražského městského soudu padl verdikt v případu někdejší firmy Andreje Babiše a jejích obchodů se státní Českou poštou.

Soud zprostil firmu Agrotec obžaloby a osvobodil i jejího manažera, pro které státní zástupce v závěrečné řeči požadoval potrestání – pro firmu pokutu a roční zákaz účastnit se veřejných zakázek, pro manažera podmíněný trest.

Obžalovaná společnost Agrotec je stoprocentně vlastněna společností Agrofert patřící do svěřenského fondu premiéra Andreje Babiše. Trestné činnosti se ale společnost Agrotec podle výsledků policejního vyšetřování dopouštěla ještě v době, kdy byl její jediný akcionář Agrofert v přímém Babišově vlastnictví.

Soud však dospěl k tomu, že při obchodech mezi Agrotecem a Českou poštou se nestal žádný trestný čin. Trestné činy však naopak soudce shledal u ostatních zakázek, o nichž psala obžaloba v nichž šlo o zakázky na rekonstrukce poboče pošty.

Soud potrestal 2 lety s podmíněným odkladem na 4 roky bývalého zástupce ředitele České pošty Richarda Soldána, pokutou byla potrestána firma SP a firma Radekov.

Co říkala obžaloba

Agrotec měl podle obžaloby v rozporu se zákonem o veřejných zakázkách prodat České poště přes 12 tisíc pneumatik za 34 milionů korun. Rozsáhlé obchody se odehrály v letech 2012 až 2014, tedy dva roky předtím, než musel Andrej Babiš firmy kvůli nově schválenému zákonu vložit do svěřenských fondů.

Státní zástupce obžaloval celkem tři právnické osoby, kromě Agrotecu ještě dvě stavební firmy. A na lavici obžalovaných sedělo původně také deset fyzických osob, manažerů České pošty, Agrotecu a dalších obviněných firem.

Kromě obřích obchodů s pneumatikami totiž obžaloba obsahuje také zmanipulované zakázky na rekonstrukce některých poštovních poboček. V těchto případech šlo ale oproti obchodům s Agrotecem o nepatrné částky.

Někteří se dohodli

U řady obžalovaných už přitom soud kauzu uzavřel, a to dosud ne příliš často používaným způsobem.

Někteří obžalovaní vinu přiznali a uzavřeli před soudem se státním zástupcem dohodu o trestu. „Přijali trest, který jsem jim navrhl. V případech hospodářské kriminality zatím tento postup není příliš častý. Určitě by bylo dobré, kdyby se používal častěji. Urychlilo by to řešení kauz,“ komentoval věc státní zástupce Zdeněk Matula.

Manažer pošty Jiří Kouba tak přijal trest 163 dní vězení, stavební podnikatel Ervín Kolárovský 203 dní. Oba si trest odseděli ve vazbě. Zároveň dostali oba také peněžitý trest sto padesát tisíc korun.

Další manažer pošty Jiří Bílek dostal peněžitý trest deset tisíc korun. Podřízená šéfů pošty byla osvobozena a další obžalovaný odešel bez trestu, protože pomohl jako spolupracující obviněný trestnou činnost objasnit. U dalšího manažera pošty pak státní zástupce letos v září stíhání podmíněně zastavil.

Teď už tedy soudu zbývalo vyřešit jen nejdůležitější část obžaloby. Tou jsou právě obchody Agrotecu. Na lavici obžalovaných zůstal manažer pošty Richard Soldán, rozsudkem osvobozený manažer Agrotecu Pavel Richter, Antonín Hadač z firmy Radekov a Josef Šindelář ze společnosti SP.

Obžalovaný byl i Agrotec jako právnická osoba.

Reklama

Související témata:

Doporučované