Hlavní obsah

Státníci vzpomínají na prezidenta Bushe. V USA za něj truchlí

Státníci vzpomínají na zesnulého bývalého amerického prezidenta George Bushe staršího.Video: AP

 

Reklama

Od pondělí do středy budou ve Spojených státech probíhat pietní akce na uctění památky zesnulého bývalého amerického prezidenta George Bushe staršího.

Článek

Ve Spojených státech dnes začíná série pietních aktů k uctění památky bývalého prezidenta George Bushe staršího, který v pátek skonal ve věku 94 let. Rakev s Bushovým tělem dnes z texaského Houstonu přepraví do metropole Washingtonu prezidentský speciál Air Force One a následně bude v rotundě washingtonského Kapitolu, sídle Kongresu USA, vystavena do středy.

Přílet Air Force One na Andrewsovu leteckou základnu na předměstí Washingtonu je očekáván v 21:30 SEČ. Po pietní ceremonii převeze smuteční kolona rakev do Kapitolu.

Ve středu, kdy je v USA vyhlášen státní smutek, se bude ve washingtonské katedrále konat rozloučení s Bushem. Účast již ohlásil nynější prezident Donald Trump s manželkou Melanií, který měl s Bushem napjatý vztah. Poté bude rakev letecky přepravena zpět do Houstonu, kde se ve čtvrtek bude konat další pietní rozloučení.

Z Houstonu rakev s Bushovým tělem odvezou do města College Station, kde bude někdejší prezident na pozemku své knihovny pohřben do hrobu po boku své ženy Barbary a dcery Robin.

Reklama

Související témata:

Doporučované