Hlavní obsah

Státy EU nebudou USA platit clo na dovoz oceli a hliníku, Trump jim udělil dočasnou výjimku

Prezident Trump udělil členským státům EU a dalším šesti zemím výjimku do letošního května. Video: Valérie Dvořáková, AP, Reuters

 

Reklama

Státy Evropské unie dostaly od amerického prezidenta Donalda Trumpa na poslední chvíli dočasnou výjimku z placení cel na ocel a hliník. Opatření se nebude týkat jen EU, ale i dalších šesti zemí, a to do 1. května 2018.

Článek

Americký prezident Donald Trump udělil dočasnou výjimku z cel na dovoz oceli a hliníku všem členským státům EU. Informoval o tom Bílý dům s tím, že výjimka by měla platit do 1. května. Do té doby chtějí USA se všemi partnery vyjednat dlouhodobé dohody. Vedle evropských zemí dostaly výjimku Argentina, Austrálie, Brazílie, Kanada, Mexiko a Jižní Korea. Cla pro ostatní státy mají vstoupit v platnost 23. března.

Trump přišel s výjimkou na poslední chvíli po naléhání řady amerických firem a politiků, kteří se obávali, že případná odvetná opatření povedou k obchodní válce a poškodí americkou ekonomiku.

Německá kancléřka Angela Merkelová po skončení summitu v Bruselu uvedla, že prezidenti a premiéři zemí Evropské unie nepovažují cla uvalená na ocel a hliník za oprávněná. Osmadvacítka pak musela vyčkávat na Trumpovu reakci. Vrcholní představitelé EU očekávali, že Trump jim výjimku udělí.

Na Trumpův krok marně do noci čekali evropští lídři na bruselském summitu, jehož první den skončil dříve, než Bílý dům prezidentovo rozhodnutí oznámil. Evropští státníci na základě dřívějšího čtvrtečního prohlášení amerického obchodního zmocněnce Roberta Lighthizera s udělením výjimky spíše počítali. Na případném společném postupu se podle českého premiéra Andreje Babiše hodlají domluvit v pátek.

Reklama

Doporučované