Hlavní obsah

USA nehlasují jen o prezidentovi. Lysohlávky jsou na cestě z ilegality

Foto: Profimedia.cz

Vědci potvrdili léčebný účinek „magických“ hub.

Reklama

Američané v posledních dnech o svém budoucím směřování nerozhodují jen volbou prezidenta. Oregon se pravděpodobně stane prvním státem, který legalizuje psychotropní psilocybin. Volební lístky lidé odevzdávají i ve prospěch konopí.

Článek

Pokud Oregon přijme takzvané Measure 109, tedy Opatření 109, stane se prvním státem legalizujícím psilocybin, tedy psychotropní látku populární například v podobě lysohlávek. V úterý do 20:50 místního času odevzdalo hlas ve prospěch psilocybinu 56,12 % hlasujících obyvatel Oregonu. Psilocybin se sice už dočkal dekriminalizace v jednotlivých městech, na celostátní úrovni má Oregon nakročeno k prvenství.

Za Opatřením 109 stojí zejména manželský pár psychoterapeutů Sheri a Thomas Eckertovi z Beavertonu, kteří se snaží o možnost regulovaného užívání psychedelických hub v terapeutickém prostředí. V následujícím dvouletém období pak bude nutné vypracovat regulační podrobnosti, kam spadá i potřebná kvalifikace terapeutů dohlížejících na užívání látky.

Název hlasovacího lístku Initiative Petition #34 získal „zelenou“ letos v září. Tato iniciativa ovšem nezajišťuje „magickým“ houbám neomezenou legálnost. Umožněna bude jen „výroba, dodávka a podávání psilocybinu v kontrolovaných licencovaných zařízeních.“ Eckertovi pro server The Oregonian vysvětlili, že psilocybin může pomoci lidem potýkajícím se s problémy od depresí přes úzkost až po závislost. Jejich tvrzení potvrzují i nedávné výzkumy Univerzity Johnse Hopkinse, Imperial College v Londýně a University of California v Los Angeles.

Nový zákon umožní lidem starším 21 let po screeningu přístup ke službám „osobního rozvoje“. Neznamená to však, že by se „magické“ houby dostaly na stejný právní status jako konopí. Psilocybin bude možné skladovat a podávat pouze v licencovaných zařízeních.

V úterý v noci se také hlasovalo o takzvaném Opatření 110, díky kterému by mohlo být v zemi legální držení malého množství drog, včetně psychedelických hub.

Konopí

Nerozhodovalo se jen o osudu houbiček. Voliči se v některých státech rozhodovali také o legalizací konopí k rekreačnímu užití. Například Jižní Dakota má nakročeno k tomu, stát se prvním státem, který kdy schválil lékařské a rekreační užití marihuany současně.

Jak je na tom Montana s rekreačním užitím a Mississippi s lékařským, zatím sečteno není. Předvolební průzkumy veřejného mínění ale ukázaly, že tato iniciativa má podporu v Arizoně, Montaně a New Jersey. I v tomto případě je souhlas voličů ale jen prvním krokem a zákonodárci na jeho základě budou muset zřídit regulační strukturu. V současné době legalizuje plné užívání marihuany 11 států.

Přímou otázku voličům: „Souhlasíte se změnou ústavy, aby se legalizovala kontrolovaná forma marihuany zvaná konopí?“ položil i stát New Jersey. Ne všichni jsou z kroku nadšení. „Nyní se v ústavě v New Jersey objeví konopí hned vedle svobody sdružovat se,“ řekl Gregg Edwards, výkonný ředitel skupiny Don't Let NJ Go to Pot, což je název opačného tábora objevujícího se na hlasovacím lístku. „Jakmile to bude v ústavě, tak pravděpodobnost, že to nevyjde, je malá, nebo téměř žádná.“ Podle něj by byl takový krok ke změně ústavy státu „dost extrémní“.

„Marihuana vás chytřejším neudělá“

Rozhodovala i Jižní Dakota, a to rovnou ve dvou krocích. Jeden pro zavedení léčebného konopného programu, druhý pro legalizaci konopí pro dospělé. Žádný stát předtím nedokončil všechny kroky od dekriminalizace, lékařského využití až po úplnou legalizaci. V současné době v Jižní Dakotě platí přísné tresty za držení i malého množství konopí. Proti oběma volebním opatřením se ohradila například republikánská guvernérka Kristi Noemová, která sama účinkovala v reklamě vyzývající k jasnému „ne“ legalizaci. „Faktem je, že jsem nikdy nepotkala někoho, koho by kouření marihuany udělalo chytřejším,“ říká Noemová v reklamě. „Není to dobré pro naše děti a naší komunitě to neprospěje.“

Pěstovat, konzumovat či držet až jednu unci marihuany by mělo být umožněno dospělým také v Arizoně. Snahy o podobné ustanovení v roce 2016 selhaly o méně než 3 procentní body, tentokrát však průzkum veřejného mínění trvale ukazuje podporu většiny. I v tomto případě stojí proti legalizaci republikánský guvernér Doug Ducey.

Legalizace prostřednictvím hlasovacích lístků

Zastánci legalizace prostřednictvím hlasovacího lístku tvrdí, že jde o jednodušší proces než orientace v časově náročných snahách státních zákonodárců. Jenže ubývá států, které takové hlasování k utváření veřejné politiky užívají. Takových amerických států, které využívají iniciativní nebo vetující procesy referenda na státní úrovni, je pouze 26. Jde například o představitele New Yorku, Pensylvánie, Connecticutu a Nového Mexika.

„Konverzace na toto téma začínají být vážnější,“ řekl pro CNN John Hudak, zástupce ředitele Brookings Institution, který se specializuje na státní a federální politiku ohledně marihuany, a dodal, že „na legislativní úrovni bylo dosaženo velkého pokroku.“

Matthew Schweich, jeden z hlavních iniciátorů usilujících o samotné hlasování o legalizaci v Montaně a Jižní Dakotě, doufá, že rozhodnutí voličů v den voleb poslouží jako bod zvratu k debatě na národní úrovni. „Pokud dokážeme zvítězit v New Jersey, Mississippi, Jižní Dakotě, Montaně a Arizoně, pošle to Kongresu opravdu hlasitou zprávu, že je čas jednat v roce 2021 i na federální úrovni,“ řekl Schweich pro CNN.

Reklama

Doporučované