Hlavní obsah

Státy odmítají dodávky vakcín. Očkovací kampaň v USA zpomaluje

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

V USA vznikají přebytky dávek vakcín. Státy snižují poptávku i přesto, že se federální vláda snaží očkovací kampaň udržet v počátečním tempu. Někde se uchylují k vlastním strategiím, jak lidi k vakcinaci motivovat.

Článek

Podle amerického Centra pro kontrolu a prevenci nemocí zatím jednu dávku očkování absolvovalo 46 % Američanů, obě pak 34 %. Prezident Joe Biden uvedl minulý týden, že aspoň první dávku očkování by mělo do začátku července obdržet 70 % populace. Datum stanovil na 4. července na Den nezávislosti, kdy by se měly Spojené státy ekonomicky i společensky rozvolnit.

Tempo očkování v zemi nicméně zpomaluje. Minulý týden například o 20 % oproti týdnu předchozímu. Denně se počet vyočkovaných dávek snížil na dva miliony.

Pokles dodávek vakcín po federální vládě požadují i jednotlivé státy. Podle agentury AP například Wisconsin skrze své zdravotní úřady požádal pouze o 8 % z více než 160tisícové dodávky plánované na příští týden, Iowa požádala pouze o 29 % a Kansas o 9 % s odvoláním na to, že zásoby zatím má.

Nadbytek až na pět týdnů dopředu ohlásil i stát Illinois, který požádal jen o 9 % dávek. Connecticut požaduje 26 %, Jižní Karolína 21 %. Washington a Severní Karolína požadují procent 40. Jiné státy požadavky na dávky od federální vlády nesnižují. Například státy Maryland, Colorado a New York, přestože v něm denní míra očkování klesla od poloviny dubna o 40 %. Biden tento týden oznámil, že dávky vakcín pro státy, které požadují snížení dodávek, připadnou státům, kde je naopak požadavek na vyšší množství.

Američtí experti se domnívají, že zásoby dosud nevyužitých vakcín by se mohly uskladnit na horší časy. Například na podzim a zimu, kdy by se covid-19 mohl opět začít rychle šířit. „Doufáme v nejlepší a připravujeme se na nejhorší,“ uvedla ředitelka Centra pro kontrolu a prevenci nemocí Rochelle Walenskyová.

Epidemiologové žádají, aby se veškeré úsilí soustředilo na naočkování co nejvyššího procenta populace. Ne všude je ale vůle se očkovat dostatečná. Závěry výzkumu Census Bureau ukazují, že například čtvrtina dospělých obyvatel státu Wyoming, známého svou skepsí vůči očkování, uvedla, že se očkovat „určitě nebude“ či „spíše nebude“.

Podobně je na tom Montana, Severní Dakota, Kentucky nebo Ohio. V Mississippi, Alabamě, Louisianě, Tennessee nebo Západní Virginii uvedlo stejný názor 20 % Američanů. Důvody jsou dle výsledku různé. Závěry nicméně ukazují, že negativnější přístup k očkování převládá u konzervativních voličů a v republikánských státech.

Státy proto přistupují k různým strategiím, jak Američany k očkování motivovat. Severní Karolína zvažuje mladým lidem za očkování platit. Detroit nabídne 50 dolarů za každého rezidenta, který bude zaregistrován a následně přiveden na očkování.

Reklama

Doporučované