Hlavní obsah

Státy V4 plánují dráhu pro vysokorychlostní vlaky z Budapešti přes Bratislavu a Brno do Varšavy

Foto: Shutterstock.com

Dráha má vést z Budapešti přes Bratislavu a Brno do Varšavy.

Reklama

Na 28. Krynickém ekonomickém fóru v Krynici se zástupci zemí Visegrádské čtyřky shodli na vybudování dráhy pro vysokorychlostní vlaky z Budapešti přes Bratislavu a Brno do Varšavy. Prohlásil to maďarský ministr zahraničí.

Článek

Podle maďarského ministra zahraničí se státy Visegrádské skupiny (V4) shodly na vybudování společné dráhy pro vysokorychlostní vlaky. Ta má vést z Budapešti přes Bratislavu a Brno do Varšavy a mělo by se po ní dát jezdit rychlostí až 250 km za hodinu. Ministerstva dopravy Maďarska, Polska, Slovenska a České republiky zadají studii proveditelnosti stavby, řekl na jednání v polské Krynici maďarský ministr zahraničních věcí Péter Szijjártó.

Studie by podle ministra měla být hotova příští rok na podzim. Maďarská vláda na ni vyčlení 1,5 miliardy forintů (117,8 milionu Kč).

Szijjártó se v Polsku účastní 28. Krynického ekonomického fóra. Ekonomické fórum v Krynici je každoroční mezinárodní setkání zástupců ekonomických a politických kruhů zemí střední a východní Evropy. Z České republiky se do Krynice vydal ministr dopravy Dan Ťok.

Reklama

Související témata:

Doporučované