Hlavní obsah

Státy využily covid-19 k omezování svobody projevu, píše Amnesty International

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Podle nově zveřejněné zprávy lidskoprávní organizace Amnesty International využily státy s opresivními režimy pandemii covidu-19 k dalšímu prohlubování moci.

Článek

„Vlády, které dlouhodobě drží přísnou kontrolu nad tím, co je veřejně sdílené a s příliš restriktivní legislativou, použily pandemii jako další záminku k uplatňování zákonů na cenzuru a umlčování kritiky, debat a sdílení informací,“ informuje nově publikovaná zpráva.

V pandemické době ve zmapovaných státech došlo podle Amnesty International (AI) k dalšímu posilování a utlačování nepohodlných jedinců a médií. Čína například v roce 2020 vznesla přes 5 500 kriminálních obvinění proti jedincům, kteří se snažili před možným nebezpečím souvisejícím s covidem-19 upozornit. Ti tak čelí obvinění ze „šíření nepravdivých a škodlivých informací“. Podobné případy popisuje AI i z Thajska, Tanzanie, Egypta nebo Madagaskaru.

Omezovány byly podle nové zprávy i komunikační kanály a sociální sítě, které leckdy sloužily jako jediný prostředek, jak se v dané oblasti dostat k relevantním informacím týkajícím se epidemické situace. AI upozorňuje, že právě znemožnění přístupu k informacím mohlo vést i ke ztrátě lidských životů. „Komunikační kanály byly napadány, sociální sítě byly cenzurovány a sdělovací prostředky byly uzavírány,“ říká v souvislosti s nově vydanou zprávou ředitel AI pro výzkum Rajat Khosla.

Podle společnosti Access Now, která se zabývá ochranou digitálních práv, došlo v roce 2020 ke 155 případům uzavření internetu nebo s tím spojených restrikcí ve 29 zemích světa (Bangladéš, Etiopie, Jemen, Bělorusko, Tanzanie).

Zpráva nicméně upozorňuje, že právě sociální sítě také často hrály roli „šiřitele dezinformací“, a apeluje na větší zodpovědnost vůči jejich uživatelům.

Reklama

Doporučované