Hlavní obsah

Mohl to být nízký cukr, jed jsme nenašli, tvrdí ruští lékaři o Navalném

Foto: Profimedia.cz

Alexej Navalnyj.

Reklama

aktualizováno •

Stav Alexeje Navalného, který je od čtvrtka s příznaky otravy v bezvědomí v omské nemocnici, podle ruských lékařů neumožňuje transport do Berlína. Stopy jedu lékaři zatím nenašli, z kolapsu teď viní prudké snížení hladiny cukru.

Článek

Podle posledních informací lékaři v těle opozičního politika Alexeje Navalného nenašli stopy jedu. Informovala o tom v pátek dopoledne televize Sky News.

Po poledni pak informoval ruský list The Moscow Times, že příčinou kolapsu politika by mohl být prudký pokles hladiny cukru v krvi. Řekl to podle serveru hlavní lékař nemocnice v Omsku, kde je Navalnyj hospitalizován.

Lékaři prý mají pět diagnóz, které by mohly kolaps Navalného způsobit. Vrchní lékař ale žádnou jinou variantu, konkrétně neuvedl.

Do letadla, které mělo opozičníka přepravit do berlínské nemocnice, ho lékaři údajně nepustili z důvodu změn tlaku v kabině při vzletu a přistání, které by mohly destabilizovat jeho metabolismus.

Podle ředitele německé mírové nadace Cinema for Peace je německé letadlo, které do Ruska pro Navalného přiletělo, vybaveno lékařským zařízením, na palubě jsou lékařští specialisté pro pacienty v bezvědomí. Letoun vyrazil na cestu v pátek brzy ráno.

V pátek po poledni publikovala manželka Alexeje Navalného Julia Navalná na Twitter otevřený dopis adresovaný Vladimiru Putinovi. Žáda ho v něm, aby Navalnému umožnil odjezd do Německa.

Vláda německé kancléřky Angely Merkelové prozatím nevylučuje otravu jako možnou příčinu jeho zdravotního kolapsu. Na páteční tiskové konferenci v Berlíně to prohlásil mluvčí Merkelové Steffen Seibert. Dodal, že všechny okolnosti případu musí být plně a hodnověrně vysvětleny. Vážné podezření z otravy podle Seiberta existuje. „Prioritou je samozřejmě zachránění života Navalného a jeho zotavení,“ uvedl. Dodal, že přáním Německa je, aby ruský opozičník dostal lékařskou pomoc, která by ho mohla zachránit.

Ruské úřady transport původně povolily, lékaři se ale v pátek asi hodinu před přistáním letadla rozhodli, že Navalného zdravotní stav přesun neumožňuje. Informovala o tom Navalného mluvčí Kira Jarmyšová, která rozhodnutí lékařů interpretovala jako „zákaz transportu ohrožujícího Navalného život“. Podle Jarmyšové za rozhodnutím lékařů stojí Kreml.

Opozičního politika měla přijmout berlínská nemocnice Charité. Potvrdil to Jaka Bizilj, ředitel Cinema for Peace, producent a Navalného spolupracovník.

„Jsme v kontaktu s úřady a doufáme, že všechna povolení pro převoz budou obdržena již dnes večer,“ řekl ve čtvrtek večer.

Francie a Německo se již ve čtvrtek nabídly, že Navalného hospitalizují na své půdě. Německá kancléřka Angela Merkelová sdělila, že mu „Německo poskytne veškerou lékařskou pomoc, kterou potřebuje“.

Alexej Navalnyj je od čtvrtka v bezvědomí. Po cestě na palubě letadla mezi Tomskem a Moskvou se mu udělalo nevolno. Jeho spolupracovníci se domnívají, že mu byl podán jed v čaji. V současnosti je v nemocnici v Omsku, kde letadlo nouzově přistálo.

Mluvčí Vladimira Putina řekl, že pomůže Navalnému v přesunu do zahraničí a že mu přeje „brzké uzdravení“.

Bizilj již v minulosti organizoval převoz zřejmě rovněž otráveného člena protestní hudební skupiny Pussy Riot Pjotra Verzilova.

Reklama

Související témata:

Doporučované