Hlavní obsah

Stav Nového mostu v Kolíně se stále zhoršuje, opravy musí začít co nejdřív

Foto: https://www.kolin.cz/

Chátrající Nový most se snad brzo dočká nezbytné rekonstrukce.

Reklama

Plánované opravy Nového mostu přes Labe v Kolíně musí kvůli zhoršování jeho stavu začít co nejdříve. Bez stavebního povolení však nelze s rekonstrukcí začít.

Článek

Zhotovitelem oprav bude společnost Strabag, která most zrekonstruuje téměř za 315 milionů korun bez DPH. „Zahájení rekonstrukce vázne na stavebním povolení, které bylo již dvakrát vydáno a v obou případech zastaveno na základě rozhodnutí krajského úřadu z důvodu odvolání podaného účastníky stavebního řízení, společnostmi České přístavy a T-Port,“ uvedla Petra Kučerová, mluvčí Krajské správy a údržby silnic.

Stav mostu se stále zhoršuje, podepsala se na něm také letošní zima. Některé části mostu jsou v havarijním stavu a s rekonstrukcí už nelze dlouho váhat. Opravy mostu podle odhadu potrvají dvě stavební sezony. Bude se bude opravovat po polovinách, po většinu času budou moci osobní auta po mostě projíždět, ale nákladní vozy čeká objížďka.

Město Kolín chce nechat opravit také sousední Masarykův most, náklady odhaduje na 40 milionů korun. Začít se má až po dokončení rekonstrukce sousedního Nového mostu. Radnice zároveň musí sehnat na rekonstrukci peníze. Podle starosty Michaela Kašpara (Změna pro Kolín) je možné, že bude oprava rozdělena do několika etap. Při rekonstrukci Masarykova mostu by se na něj mohly vrátit třeba historické lampy nebo dlážděné chodníky. Původně dlážděná vozovka však zřejmě zůstane asfaltová, aby odpovídala dnešním požadavkům.

Reklama

Doporučované