Hlavní obsah

Stavba depozitáře krajské knihovny v Karlových Varech má skončit v únoru

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

V Karlových Varech pokračuje stavba nové budovy depozitáře krajské knihovny. Práce, které začaly loni v prosinci, mají stavbaři dokončit v únoru příštího roku.

Článek

„Z celkových nákladů 143 milionů korun je nyní proinvestováno 53 milionů,“ uvedl náměstek hejtmana Martin Hurajčík.

„V současnosti stavebníci provádějí zateplování obvodového a střešního pláště budovy, uvnitř se instalují vnitřní rozvody vody, vzduchotechniky a pracuje se na instalacích slaboproudých a silnoproudých rozvodů,“ uvedl Hurajčík. Pokračuje také montáž ocelové konstrukce spojovacího krčku, který propojí depozitář s nynější budovou knihovny.

Kraj na akci za 143 milionů korun získal evropskou dotaci z Integrovaného regionálního operačního programu a příspěvek ze státního rozpočtu. Ze svého rozpočtu dal kraj 38 milionů korun.

Krajská knihovna stojí v areálu krajských institucí přes 15 let. V poslední době ale její kapacita nestačila, protože knihovna musí ze zákona archivovat všechny časopisy a publikace, které v kraji vyjdou.

Po dokončení stavebních prací v únoru příštího roku bude následovat stěhování knihovních fondů. Nový depozitář bude sloužit pro bezpečné uchovávání knihovních fondů a periodik pro další generace. Umožní fyzické či elektronické zpřístupnění fondů pro vědecké a vzdělávací účely.

V prvním nadzemním podlaží depozitáře bude technické zázemí objektu, serverovna, místnost zařízení vzduchotechniky, sklady periodik, knihovních a oběžných fondů a administrativní část. Bude tam i badatelna pro veřejnost se samostatným vstupem. V druhém a třetím nadzemním podlaží vzniknou místnosti archivů a dílny pro zpracování knihovních fondů.

Krajská knihovna Karlovy Vary sídlí v objektu bývalé vojenské jídelny, která prodělala v roce 2005 nákladnou rekonstrukci. Knihovní fond obsahuje kolem 370 000 knihovních jednotek. Roční přírůstek činí víc než 12 000 knihovních jednotek.

Reklama

Doporučované