Hlavní obsah

Stavba obřího trpaslíka v Hořicích je v závěrečné fázi, hotový má být do roka

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Stavba obřího pískovcového trpaslíka na vrchu Mohejlík u Hořic se po čtyřech letech dostala do závěrečné fáze. Zbývá ještě osadit poslední vrstvu čtyř kamenů a na ně čepici trpaslíka, která bude z jednoho mimořádně velkého kusu.

Článek

Celé dílo by mohlo být hotové na podzim příštího roku. Letos v červnu a v polovině října na trpaslíkovi přibyly dvě vrstvy tvořené celkem 15 kameny. „Trpaslík dorostl do výšky šesti a půl metru a v tomto stavu bude přezimovat. Na jaře budou osazeny poslední čtyři bloky a potom už přijde čas nasadit trpaslíkovi čepici,“ řekl iniciátor vzniku sochy František Kozel. Monument, který navrhl sochař Kurt Gebauer, by měl mít po dokončení výšku téměř 11 metrů a složený bude z 48 kamenů různých velikostí.

Zhotovení čepice trpaslíka, která by měla být vysoká asi čtyři metry a vážit kolem 20 tun, bude pro kameníky výjimečná a technicky náročná věc. Pro čepici ve tvaru nepravidelného jehlanu bude potřeba v lomu vylomit blok kamene o objemu kolem 20 metrů krychlových. „Tak velké bloky kamene se již běžně nelámou. Nebude to nic jednoduchého,“ míní Kozel. Dosavadní kameny trpaslíka pocházejí z lomů v Podhorním Újezdě a v Dubenci.

Trpaslíka buduje Okrašlovací spolek Rašín v čele s pantátou Kozlem, a to výhradně z peněz od soukromých mecenášů. „Zatím na trpaslíka přispělo 130 mecenášů částkou přes 1,8 milionu korun. Dílo vzniká bez jakýchkoliv dotací z veřejných rozpočtů,“ řekl Kozel. Cena kamenů se odvíjí od jejich velikosti a je v rozmezí od 10 tisíc až po 70 tisíc korun za kus. Cena největšího a nejdražšího kamene pro čepici trpaslíka zatím nebyla stanovena.

Myšlenka na vybudování trpaslíka u hlavní silnice I/35 z Hradce Králové na Jičín vznikla před čtvrt stoletím. Reálných obrysů nabyla v roce 2017, kdy místní výrobci hořických trubiček, manželé Petráčkovi, věnovali 100 tisíc korun na vybudování betonového základu. Na něj byl následně posazen základní kámen vysoký asi 130 centimetrů, který je součástí levé nohy trpaslíka.

Okrašlovací spolek Rašín sochu buduje pod heslem Bezmeznou monumentalitou za věčnou slávu národa. Trpaslík by také měl cestující kolem Hořic upozornit na jejich tradici pískovce a pískovcových soch a motivovat je k zastavení ve městě. „Zároveň jde o výrazné umělecké dílo, které by mělo být ojedinělé i v evropském kontextu,“ míní Kozel.

Historie vzniku trpaslíka spadá do roku 1994, kdy bylo v nádražní restauraci v Hořicích založeno sdružení, které si dalo za cíl obřího trpaslíka postavit. Sdružení následně koupilo z členských příspěvků pozemek a v roce 1995 získalo stavební povolení. V říjnu 1995 se odehrál slavnostní výkop, načež projekt na mnoho let z různých důvodů ustrnul.

Reklama

Související témata:
Monument

Doporučované