Hlavní obsah

Stavba roku 2020: Představujeme osm nejlepších staveb letošního roku

Na letos už 28. ročníku bylo uděleno celkem osm titulů.Video: Jan Marek

 

Reklama

Prestižní soutěžní přehlídka Stavba roku 2020 zná své vítěze. Na letošním už 28. ročníku bylo uděleno celkem osm titulů.

Článek

V sektoru stavitelství a architektury je právě udílení cen za stavbu roku nejvýznamnější akcí. Nominace byly představeny již 10. září 2020 v Národním technickém muzeu v Praze. Tituly a zvláštní ceny, v návaznosti na aktuální situaci, organizátoři vyhlásili a představili v původním avizovaném termínu, ale netradiční formou – prostřednictvím unikátních filmových dokumentů a navíc virtuálně.

„Ve 28. ročníku soutěžní přehlídky bylo možné se opět seznámit nejen s autory jednotlivých staveb, ale také s projektanty, stavebními firmami a všemi, kdo připravili kompletní projektové dokumentace a kdo realizovali jednotlivé stavby a stavební díla. Zároveň seznamuje také s jednotlivými investory, kteří stáli u každé stavby většinou od zrodu myšlenky konkrétního investičního záměru až po její úplnou realizaci. Vyhlášení titulů je vrcholem ocenění a seznámení se s jejich, mnohdy několikaletou, prací a úsilím,“ sdělil architekt Jan Fibiger, předseda rady programu a předseda správní rady Nadace ABF.

Odborná porota Stavby roku 2020 byla složená tradičně ze zástupců jednotlivých vypisovatelů z řad architektů a inženýrů. Během července a srpna navštívila všech 84 přihlášených staveb. Porotci i rada programu se shodují na tom, že právě osobní návštěva všech projektů je pro vyhodnocení klíčová a nenahraditelná.

Držitelé titulů v letošním roce poprvé v historii soutěže získali navíc unikátní symbolické křišťálové ocenění, které má podobu razítka v designu Ronyho Plesla, vyrobené sklárnou Rückl. Razítko symbolicky představuje to poslední a zcela výjimečné „razítko“ v procesu celé realizace stavby.

Tituly Stavba roku 2020

O2 universum – dostavba malé haly O2 areny na konferenční centrum, Praha 9

Firemní sídlo LASVIT Nový Bor

Společenské centrum Sedlčany

Rekonstrukce mostu v km 1,429 trati Pňovany-Bezdružice

Přístavba budovy Muzea skla a bižuterie, Jablonec nad Nisou

VSCT Veolia Smart Control Tower-Kladno

Rezidence Park Masarykova, Liberec

Přístavba rodinného domu na Kojetíně

Kromě osmi titulů za stavbu roku bylo rozdáno ještě další sedmnáct zvláštních cen, kromě toho byl také udělen každoroční titul Zahraniční stavba roku 2020. Vyhrála ji Early Learning Village v Singapuru.

V rámci soutěžní přehlídky byla oceněna tradičně také osobnost stavitelství. Toto ocenění každoročně uděluje SIA ČR – Rada výstavby, která sdružuje nejvýznamnější a nejdůležitější profesní uskupení ve svém oboru. Ocenění si v letošním roce odnáší za svoji dlouholetou práci pro obor Pavel Křeček, který byl řadu let předsedou České komory autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě.

Více informací o přihlášených projektech a stavbách naleznete na webových stránkách Stavba roku.

Zvláštní ceny 2020:

Cena předsedy Senátu Parlamentu České republiky

Městská knihovna Písek – Centrum celoživotního vzdělávání

Cena Ministerstva průmyslu a obchodu ČR

SPŠ TOS Varnsdorf – konverze

Cena Ministerstva kultury ČR

Rekonstrukce Státní opery, Praha

Cena Ministerstva pro místní rozvoj ČR

Základní škola Amos, Psáry

Cena primátora hlavního města Prahy

Revitalizace pražských náplavek

Hlavním organizátorem soutěže je Nadace pro rozvoj architektury a stavitelství, která je zároveň i vypisovatelem soutěže spolu s Ministerstvem průmyslu a obchodu ČR, Českou komorou autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě a Svazem podnikatelů ve stavebnictví v ČR.

+21

Reklama

Doporučované