Hlavní obsah

Stavba roku 2021: Představujeme deset nejlepších staveb letošního roku

Foto: Stavba roku

Jeden z vítězů letošního ročníku Stavby roku.

Reklama

Prestižní soutěžní přehlídka Stavba roku 2021 zná své vítěze. Na letošním už 29. ročníku bylo uděleno celkem deset titulů.

Článek

Česko zná nejlepších stavby letošního roku. V sektoru stavitelství a architektury je udílení cen za stavbu roku nejvýznamnější akcí. Nominace byly představeny již 6. září 2021 v Národním technickém muzeu v Praze.

„V již 29. ročníku soutěžní přehlídky se tradičně potkáváme nejen s autory jednotlivých staveb, ale také projektanty, stavebními firmami, a všemi, kdo připravili kompletní projektové dokumentace a kdo realizovali jednotlivé stavby a stavební díla. Zároveň se seznamuje s jednotlivými investory, kteří stáli u každé stavby většinou od zrodu myšlenky konkrétního investičního záměru, až po její úplnou realizaci. Vyhlášení titulů je vrcholem ocenění a seznámení se s jejich, mnohdy několikaletou, prací a úsilím“, sdělil předseda rady programu Jan Fibiger.

„Těší nás opět velký zájem přihlašovatelů, kteří celorepublikový titul Stavba roku vnímají jako vrcholné ocenění podobné filmovým Oscarům,“ dodal.

Porota navštívila v rámci hodnocení během července a srpna všech 90 přihlášených staveb a za necelých 13 dnů najela přes 3 200 km. Na cestě s porotou všechny stavby dokumentoval filmový štáb. Porotci i rada programu se shodují v konstatování, že právě osobní návštěva na všech staveb je pro práci poroty a expertů klíčová a nenahraditelná.

Držitelé titulů a dalších cen v letošním roce získávají unikátní symbolické křišťálové ocenění, které má podobu razítka v designu Ronyho Plesla a vyrobila ho sklárna Rückl. Razítko symbolicky představuje to poslední a zcela výjimečné „razítko“ v procesu celé realizace stavby.

Tituly Stavba roku 2021:

Rekonstrukce objektu Bubenská 1, Praha 7

Městská plavecká hala Louny

Kostel Krista Spasitele a komunitní centrum, Praha – Barrandov

Obnova poutního areálu ve Staré Boleslavi – Mariánská zóna

Logistické centrum Lidl Česká Republika

Depozitář Slovenská Strela, Kopřivnice

Hybernská 1, Praha 1

Muzeum Komenského v Přerově – záchrana a zpřístupnění paláce na hradě Helfštýn

Vila Vnitřní krajina, Nový Jičín

Rekonstrukce kanalizačního sběrače, ulice Nad Novou Libní, Praha 8

Zdroj: Stavba roku

V rámci soutěžní přehlídky byla oceněna tradičně také Osobnost stavitelství. Toto ocenění každoročně uděluje SIA ČR – Rada výstavby, která sdružuje nejvýznamnější a nejdůležitější profesní uskupení ve svém oboru.

Ocenění si v letošním roce odnáší za svoji dlouholetou práci pro obor Ing. Petr Čížek, který byl řadu let předsedou Sdružení silnic, a další ocenění Osobnost stavitelství 2021 si odnáší profesor Jiří Stráský, autor mnoha oceněných mostních konstrukcí u nás i ve světě

Hlavním organizátorem soutěže je Nadace pro rozvoj architektury a stavitelství, která je zároveň i vypisovatelem soutěže, spolu s Ministerstvem průmyslu a obchodu ČR, Českou komorou autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě a Svazem podnikatelů ve stavebnictví v ČR.

Více informací o přihlášených projektech a stavbách naleznete na webových stránkách Stavba roku.

Reklama

Doporučované