Hlavní obsah

Stavba výběhu pro zubry v Dolních Počernicích vyjde na 16 milionů korun

Foto: Seznam Zprávy

„Ilustrační foto.“

Reklama

Výstavba výběhu pro zubry evropské v pražských Dolních Počernicích vyjde na přibližně 15,91 milionu korun.

Článek

Vybudovaná bude ohrada a rovněž zázemí pro chov, jehož součástí bude seník, tůně, přístřešky nebo prostory pro chovatele. Vyplývá to z dokumentu, který schválili na svém posledním zasedání radní hlavního města. Investorem stavby je Zoologická zahrada hlavního města Prahy v Troji. Radní schválili ještě stavbu voliéry pro ptáky nebo další fázi stavby výběhu pro velbloudy. Zřizovatelem zoo je hlavní město.

Výběh pro chovné stádo zubrů bude vybudován ve dvou etapách, uvedl již v červnu na svém facebooku náměstek primátora Petr Hlubuček (STAN). Nejdříve vznikne ohrada o rozloze asi deseti hektarů. Následně bude rozšířená o dalších až pět hektarů, které nyní slouží pro ukládání kalů z pražských rybníků a tůní. Zatímco pozemky v první fázi připomínají spíše lesostep, pozemky druhé etapy budou sloužit jako pastvina.

Kromě ohrady bude vybudován také seník, automatické napajedlo, jednoduchý přístřešek a vybudován bude rovněž tzv. manipulační a karanténní výběh oddělený od toho hlavního. „Uvnitř ohrady bude zbudováno několik jednoduchých oplocenek chránících hodnotné skupiny dřevin, případně budou chráněny cenné solitéry,“ píše se v materiálu. Postaveno bude rovněž zázemí pro chovatele.

Radní zahradě schválili také investici 21 milionů do stavby voliéra ptáků u pavilonu Sečuán v areálu zoo. „Voliéra naváže na jižní fasádu a bude sloužit expozici ptačích druhů z asijských hor,“ píše se v materiálu. Jako třetí projekt radní souhlasili druhou etapu stavby ubikace a výběhu pro velbloudy ve výši 44 milionů. Vedení města doporučilo, aby v případě stavebních akcí využívala zoo takový způsob zadání projektu, kde jeho cena nebude jediným hodnotícím kritériem, a tam, kde je to vhodné, bude využívat například architektonické soutěže a podobně.

Zoologická zahrada v Troji se poprvé otevřela 28. září 1931 a patří k nejnavštěvovanějším místům v Praze. Kvůli uzavření pro veřejnost, jehož důvodem byla pandemie covidu-19, klesla v roce 2020 návštěvnost o 42 procent. Do zahrady loni zavítalo 851.623 návštěvníků, tedy o téměř 605.000 lidí méně než v roce 2019.

Reklama

Doporučované