Hlavní obsah

Stavbaři v Čelákovicích u Prahy vysouvají nad řeku nový železniční most

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Správa železnic (SŽ) staví v Čelákovicích u Prahy nový most přes Labe. Stavbaři v těchto dnech jeho 103 metrů dlouhou konstrukci nasouvají nad řeku. Most bude uveden do zkušebního provozu 15. září.

Článek

„Po vysunutí první části konstrukce do koncové polohy se na montážní základnu začne navážet druhá část mostu s celkovou délkou 57 metrů, která se nejprve svaří. Samotné vysouvání začne v polovině letních prázdnin,“ uvedl náměstek ředitele Stavební správy západ Ondřej Göpfert.

Vysouvání první části nové mostní konstrukce začalo ve středu 16. června a potrvá několik dní. Most je vysouván ve vodorovné poloze postupnou metodou s rychlostí zhruba tři metry za hodinu.

Od 15. září bude most uveden do provozu spolu s první kolejí v úseku Káraný - Čelákovice. Práce pak začnou na druhé koleji, kde se opět vymění železniční spodek i svršek, opraví se mosty i podchod. Obdobně se práce vystřídají i na zastávce Čelákovice-Jiřina, která je součástí stavby. Zatímco nyní se stavbaři soustředí na rekonstrukci prvního nástupiště, na podzim se zaměří na druhé nástupiště.

Hlavním cílem modernizace mezi Lysou nad Labem a Čelákovicemi je zvýšení traťové rychlosti až na 140 kilometrů v hodině spolu s vyšší kapacitou dráhy. Stavební práce započaly v polovině roku 2019 a v první fázi se týkaly úseku Lysá nad Labem – Káraný, kde stavbaři vybudovali novou odbočku Káraný. Ta díky vložení čtyř nových výhybek umožňuje vlakům přejíždět z jedné koleje na druhou, díky tomu se zvýšila kapacita trati. V úseku jsou také kompletně zrekonstruované kolejiště, mosty a propustky. Celá stavba by měla skončit v lednu 2022. Celkové investiční náklady jsou vyčísleny na 1,82 miliardy korun. Projekt spolufinancuje Evropská unie.

Reklama

Doporučované