Hlavní obsah

Stavbě továrny Tesly už nic nebrání, hlásí předseda vlády Braniborska

Foto: Tesla

Vizualizace továrny, která má už příští rok odstartovat výrobu v Německu.

Reklama

Dokončení nové továrny Tesla poblíž Berlína už nic nebrání – alespoň to tvrdí ministerský předseda Braniborska Dietmar Woidke. Spustit výrobu by „Gigatovárna“ měla už v létě příštího roku. Stavební povolení ale zatím nemá.

Článek

I když má projekt Gigafactory vládní podporu, někteří obyvatelé radost z nového závodu nemají a snažili se jeho dokončení zabránit. Proti stavbě roste stále větší odpor místních, kterým se nelíbí s továrnou spojený nárůst kamionové dopravy, rozsáhlé odlesňování nebo možné znečištění spodních vod.

Podle německých zdrojů bylo tamním úřadům doručeno více než 400 námitek. V nedalekém Erkneru se konalo veřejné slyšení, na kterém mohli stěžovatelé problémy spojené s výstavbou veřejně projednat. Původně bylo v plánu záležitosti vyřešit během dvou dnů, celé slyšení se ale nakonec protáhlo na dva týdny.

Rozhodnutí ale přesto zatím nepadlo – a nepadne ještě několik měsíců. O povolení se bude totiž definitivně rozhodovat zřejmě až v prosinci. Tesla by ovšem tou dobou mohla mít už zcela hotovou hrubou stavbu.

Jak řekl agentuře Bloomberg jeden z místních odpůrců stavby, i když je řízení zatím v začátku, v areálu budoucí továrny to vypadá, jako by Tesla dostala dávno zelenou. A právě to je na celé situaci kolem výstavby nejzajímavější. I když už firma naplno rozjela výstavbu, finální stavební povolení v kapse ještě nemá.

Tak to vypadalo na stavbě koncem letošního června:

Nejpodstatnější pro Teslu je dodržení termínu zahájení výroby. Riskuje však kvůli tomu obrovské peníze: pokud by projekt nebyl schválen, automobilka by na své náklady musela všechno zase zbourat a uvést do původního stavu. Tesla by tak odepisovala odhadem desítky miliard korun, kromě toho by zásadním způsobem utrpěla pověst značky.

Proti připomínkovému řízení ale stojí velká podpora německých vládních úředníků, včetně ministra hospodářství Petera Altmeiera nebo ministerského předsedy Braniborska Dietmara Woidka. S ním se také na začátku letošního září Musk v Berlíně osobně sešel.

„Moc příjemně jsme si popovídali. Bylo vidět, že Elon Musk je obeznámen se všemi detaily, které se týkají nové Gigafactory v Grünheide,“ řekl novinářům v reakci na vizionářovu návštěvu Woidke. Nyní, krátce po skončení veřejného slyšení, dodal pro agenturu Bloomberg: „Od této chvíle nevím o žádném problému, který by stál v cestě stavebnímu povolení.“

Německý závod Tesly se bude nacházet 30 kilometrů severozápadně od Berlína ve městě Grünheide a měl by zaměstnat okolo 12 tisíc lidí a ročně vyprodukovat kolem půl milionu aut.

Reklama

Doporučované