Hlavní obsah

Stavební materiál tak podražil, že lidé mění plány a ruší celé stavby

Foto: Pexels.com

Ilustrační foto.

Reklama

Zdražení a nedostatek stavebního materiálu trápí firmy i koncové klienty. Z těch, kteří si na rekonstrukci nebo výstavbu vzali úvěr, růst cen pocítily tři čtvrtiny z nich. Šestina pak úpravy raději odložila.

Článek

Zdražujeme nebo nemáme na skladě. Kdo v posledních měsících uvažoval, že bude rekonstruovat, se minimálně s jednou z těchto variant pravděpodobně setkal.

Stavaři řeší nedostatek stavebních materiálů, jejichž ceny proto vystřelily na historický rekord. Kromě stavebních firem však masivní zdražení dělá vrásky hlavně lidem, kteří se rozhodli stavět nebo vylepšovat vlastní příbytky.

Podle průzkumu, který mezi svými klienty uskutečnilo hypoteční tržiště Zaloto, v letošním roce více než tři čtvrtiny z nich na vlastní přestavbě pocítily zdražení stavebních materiálů. Celá šestina těch, kteří si v posledním roce plánovali vzít hypotéku na výstavbu nebo rekonstrukci, pak od svého záměru nakonec kvůli zdražování cen stavebnin ustoupila.

To je vidět i na poptávce po úvěrech v letních měsících. „Poptávek bylo co do počtu především v červnu a červenci výrazně méně než v předchozích měsících. Celkový objem dohání jen rostoucí průměrná výše těchto poptávek oproti minulosti,“ říká Martin Šetek, spoluzakladatel hypotečního tržiště Zaloto.

„V našich datech zároveň vidíme, že od října loňského roku postupně rostl podíl hypoteční poptávky na rekonstrukci či výstavbu na úkor hypoték s účelem koupě. Tento růst dosáhl maxima v dubnu, kdy se výstavby a rekonstrukce podílely na celkové hypoteční poptávce z 23 procent,“ dodává Šetek pro SZ Byznys.

Průměrná výše poptávané hypotéky na rekonstrukci či výstavbu se od loňského srpna zvýšila o více než 300 tisíc korun na současných 2,9 milionu korun.

Od té doby podle jeho slov zájem o hypotéky na výstavbu a rekonstrukci klesá, nyní se na celkové hypoteční poptávce podílí už jen z 16 procent.

A kromě zdražování stavebního materiálu je na půjčkách cítit i masivní růst hodnoty samotných nemovitostí. V právě ukončeném srpnu bylo dle statistik společnosti Zaloto zároveň vidět poprvé překročení hranice 4,6 milionu korun, pokud jde o průměrnou hodnotu nemovitosti, na jejíž výstavbu lidé poptávají hypotéku. Ještě před rokem to bylo přitom o půl milionu méně.

A na finance museli přitlačit i lidé, kteří už úvěr na rekonstrukci či výstavbu získali před drastickým zdražením stavebního materiálu. Podle ankety nedostatek peněz z úvěru řešili lidé nejčastěji dofinancováním z vlastních zdrojů (35 %). Dále pak celých 14 % z nich stavbu či rekonstrukci pozastavilo.

Podle šéfa Hypoteční banky a ČSOB Stavební spořitelny Jiřího Feixe celkové náklady na stavbu budou letos oproti loňskému roku až o pětinu vyšší.

„Kromě zdražování materiálů se do nich propíšou i rostoucí ceny stavebních prací. Například zahraniční dělníci nyní žádají vyšší hodinovou mzdu,“ upozornil s tím, že ceny pravděpodobně ještě porostou.

„S oživením světové ekonomiky dochází k prudkému růstu cen komodit včetně energií, které se nepříznivě odrážejí i ve vývoji cen stavebních materiálů. Vzhledem k rostoucí poptávce nejenom u nás, ale i v dalších evropských zemích přitom není příliš reálné očekávat, že by v brzké době mohlo dojít k obratu ve vývoji těchto cen. Pro další měsíce lze počítat nejenom s dražšími materiály, ale i s vyššími náklady na stavební práce,“ dodal Petr Dufek, analytik ČSOB.

Co dělat?

Jak si s nedostatkem financí poradit? „Možností je více. Ideální pochopitelně je, pokud má člověk možnost sáhnout do vlastních úspor, případně pokud mu může finančně pomoci blízká rodina. Obrátit se ale může i na banku a požádat o navýšení úvěru. V zájmu banky je, aby byla rekonstrukce dokončena, a banka tak měla kvalitní zástavu. Je-li to bonitně možné a hodnota zástavy bude dostačující, popřípadě hodnota budoucí zástavy, tak se jistě s bankou dohodne. Je to v zájmu obou stran,“ vysvětluje Radek Melichar ze Zalota.

Podle ČSOB z celkového počtu hypotečních klientů ji na výstavbu rodinného domu čerpá 15 procent a desetina na rekonstrukci. Ti v případě potřeby mohou půjčku o pětinu ještě navýšit.

„Přesažení rozpočtu není u staveb nic výjimečného, klientům nabízíme už při sjednání možnost uzavřít hypoteční úvěr až o 20 % vyšší, než je doložený rozpočet stavby. Dopředu si tak mohou vytvořit finanční rezervu pro případ růstu nákladů v průběhu stavby či rekonstrukce. Současná situace je ale samozřejmě extrémní a ani tato opatření nemusí stačit. S klienty se proto snažíme hledat další, individuální řešení,“ dodává Jiří Feix.

Proč materiál zdražil?

Otázkou zůstává, co za skokovým zdražením stavebních materiálů stojí. Například podle Petra Pražana, který spoluvlastní dřevozpracující firmu Dřevozávod Pražan, vyvolala trojnásobné zdražení dřeva jako stavebního materiálu celosvětová poptávka – a to i navzdory tomu, že Česko patří k relativně velkým producentům a na celosvětové produkci řeziva se podílí zhruba 0,4 procenta.

„Dřevo, které jde do stavebnictví, tedy řezivo nebo lepený materiál, má určitý historický vývoj po celém světě, jenž byl v poslední době zásadně narušen celou soustavou vlivů, které ve světě ovlivňují finální cenu. Hlavním důvodem je celosvětová poptávka po dřevě, jež byla částečně způsobena koronavirem a tím, že lidé v době pandemie začali více stavět. Tak začaly mizet zásoby dřeva jako stavebního materiálu,“ vysvětluje Pražan.

Skokový nárůst cen začal už před několika měsíci ve Spojených státech, kde stoupla cena řeziva trojnásobně, což podle Pražana nemá historicky obdoby. Stejná situace následně nastala v Evropě a dalších místech po celém světě, včetně Číny nebo Austrálie.

„To má přímý vliv na stavebnictví. Vše stouplo o dvojnásobek, někde až o trojnásobek. Jde o to, že takový extrémní cenový výkyv se za celou historii nikdy nestal a nikdo neví, jak to bude pokračovat, není totiž s ničím možné srovnávat,“ okomentoval Pražan.

„Lze mluvit dokonce o tom, že dřevo jako stavební materiál se stává nekonkurenčním, protože pokud se jeho cena dostává na trojnásobek, začínají lidé přemýšlet o využití jiných materiálů,“ dodává.

Sdílejte svoje zkušenosti

Máte z nedávné doby zkušenosti s nákupem stavebního materiálu? Zkomplikovaly vám vyšší ceny vaše plány? Napište nám své postřehy do diskuze.

Jak se situace v oblasti cen a dostupnosti stavebních materiálu bude vyvíjet, lze jen stěží odhadovat. „Vypadá to ale, že stejná situace přetrvá celý letošní rok a pravděpodobně i ten příští. Nelze vyloučit, že ceny ještě vystoupají. Je to ale předpověď jako z křišťálové koule,“ dodal Pražan.

Jisté ale je, že finální dopad zdražování a celkový nedostatek materiálu budou mít přímý vliv jak na konečné zákazníky, kteří platí za výstavbu z vlastních úspor nebo si na ni půjčují, tak na samotné stavebnictví.

Reklama

Doporučované