Hlavní obsah

Stavební spoření má dnes každý třetí Čech. Je ale opravdu tak výhodné?

Foto: Shutterstock.com

Stavební spoření má dnes každý třetí Čech. Je ale opravdu tak výhodné?

Reklama

Češi mají ve stavebním spoření uloženo 350 miliard korun. Jedná se tedy o nejoblíbenější způsob uložení peněz v tuzemsku. Je ale v případě dlouhodobého spoření a při současné vysoké inflaci „stavebko“ opravdu tak výhodné?

Článek

Nespornou výhodou u stavebního spoření je pojištění vkladu. V praxi to znamená, že byste o svůj vklad očištěný o úrok rozhodně neměli přijít. Bez státní podpory není spoření tak zajímavé, jelikož úrok se u stavebního spoření pohybuje kolem jednoho procenta. Nicméně pokud naspoříme každý rok částku 20 000 Kč, získáme nárok i na příspěvek od státu ve výši 2 000 Kč. To je ale maximum a znamená to, že procentuální výnos ze stavebního spoření bude každým rokem klesat, jelikož naspořená částka poroste, zatímco státní podpora zůstává stále stejná.

Foto: Zdroj: Vlastní výpočty autora

Vývoj ročního výnosu ze třech po sobě jdoucích stavebních spoření v jednotlivých letech (kalkulováno s naspořenou částkou ve výši 20 000 Kč ročně vkládanou vždy na začátku každého roku, úrokovou sazbou stavební spořitelny ve výši 1 % ročně, státní podporou ve výši 2 000 Kč ročně a ročním poplatkem ve výši 360 Kč). Zdroj: Vlastní výpočty autora

Ve výnosu ze stavebního spoření zároveň není zohledněn poplatek na úrovni 1 % z cílové částky, který vybírá většina stavebních spořitelen jednorázově při založení smlouvy o stavebním spoření. Další nevýhodou stavebního spoření je vázanost prostředků na dobu šesti let, kdy v případě, že bychom potřebovali prostředky dříve, přijdeme o státní podporu za všechny předchozí roky. Stavební spořitelny rovněž vybírají každý rok poplatky za vedení účtu, kdy se konkrétní výše poplatku liší u jednotlivých stavebních spořitelen i jednotlivých produktů a může činit až 360 Kč za rok.

Nemovitosti jsou jistotou i v době nejistoty. Poradí si také s inflací

Ve výsledku tak tedy stavební spoření při jeho dlouhodobém využívání neochrání naše prostředky před inflací. Je to však stále lepší varianta než nechat ležet naše úspory na běžném účtu v bance nebo doma pod polštářem. Jaké jsou však další možnosti, pokud chceme porazit inflaci a zároveň naše úspory investovat bezpečně? Češi si velmi oblíbili investice do nemovitostí, které jsou stabilním uchovatelem hodnoty a jsou tak považovány za bezpečnou investici. Nemovitosti zároveň v posledních letech výrazným růstem svých cen značně překonávají inflaci.

Vydělávat na nemovitostech můžete i s nízkými částkami

Pro ty, kdo nedisponují milionovými částkami, aby si mohli koupit nemovitost, existují i jiné alternativy. Jedná se například o možnost investovat i nižší částky do různých realitních projektů prostřednictvím P2B (peer-to business) platforem, jakou je i RONDA INVEST. Ta se zabývá mimo jiné financováním developerských projektů, které bývají zpravidla zaměřeny na výstavbu či rekonstrukci bytů či domů ve vybraných lokalitách s dobrou likviditou. Po důkladném prověření každého projektu a jeho zafinancování ze strany RONDY INVEST jsou tyto projekty zpřístupněny k investování také drobným investorům. Ti tak mohou získat zajímavý výnos až šest procent ročně z projektů zajištěných nemovitostmi, k nimž by se jinak jako drobní investoři neměli možnost dostat. Investovat je přitom možné už od jednoho tisíce korun. Vše potřebné můžete jednoduše zařídit online z domova.

Na následujícím grafu je vidět, jak se vyvíjí celková naspořená částka v situaci, kdy si ukládáme každý rok na stavební spoření částku 20 000 korun. Přesto, že každý rok získáme státní podporu ve výši 2 000 Kč a úrok, dosahuje lepšího zhodnocení investice do realitního projektu u RONDY INVEST, u níž je kalkulováno rovněž s investicí částky 20 000 Kč vždy na začátku každého roku a zhodnocením šest procent ročně. Z grafu je zároveň patrné, že čím déle spoření trvá, tím větší je rozdíl mezi naspořenými částkami u jednotlivých variant. Po osmnácti letech uspoříme na stavebním spoření částku 428 386 Kč, kdežto prostřednictvím investice u společnosti RONDA INVEST se dostaneme na částku 675 200 Kč, která je více než o polovinu vyšší.

Foto: Zdroj: Vlastní výpočty autora

Srovnání stavebního spoření a investice do realitního projektu u RONDY INVEST. Zdroj: Vlastní výpočty autora

Pokud vás tato možnost zhodnocení vašich peněz zaujala, můžete si pročíst zkušenosti investorů s investováním u RONDY INVEST. Investovat je přitom možné už od jednoho tisíce korun a vše potřebné můžete jednoduše zařídit online z domova.

Toto je sponzorovaný text tvořený ve spolupráci se zadavatelem. Článek nevytváří redakce Seznam Zprávy.

Doporučované