Hlavní obsah

Stavební spořitelny se digitalizují a vezou se na zájmu o půjčky na bydlení

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Pevný ostrov v rozbouřeném finančním moři. Stavební spořitelny se drží i během pandemie. Dařilo se jim sjednávat nové úvěry, úspěšněji než nové smlouvy o spoření.

Článek

Letošní rok je přes všechny překážky přelomový pro Modrou pyramidu ze skupiny Komerční banky. Objem nových úvěrů ve srovnání se stejným obdobím předchozího roku dosud vzrostl o více než 80 procent. „Spolu s tím výrazně roste i náš podíl na trhu, který je za říjen na úrovni 30 procent,“ uvedla mluvčí Šárka Nevoralová.

Lídr trhu, Českomoravská stavební spořitelna (ČMSS), která má více než třetinový podíl ve spořicích i úvěrových smlouvách, letos uzavřela meziročně o pětinu víc půjček. Počet nových spořicích smluv víceméně stagnoval, podobně jako v Raiffeisen stavební spořitelně. Ta zaznamenala ke konci října téměř sedmiprocentní nárůst objemu nových půjček, ale 16procentní pokles jejich počtu. To znamená, že se o 26 procent zvýšila průměrná částka úvěru.

V ukazateli „nové spořicí smlouvy“ významně vyniká Moneta stavební spořitelna, do jara Wüstenrot. Té se podařilo počet nových smluv meziročně navýšit o více než polovinu. „Je to zejména kombinací zajímavé poplatkové a úrokové politiky,“ vysvětluje mluvčí Monety Zuzana Filipová. O polovinu, ale v objemu sjednaných cílových částek stavebního spoření, zatím roste i Modrá pyramida.

Naopak u Stavební spořitelny České spořitelny zaúřadoval covid a následné snížení úrokových sazeb. Počet nových smluv a navýšení za období leden až říjen podle ředitele vkladů a řízení změn v Buřince Jiřího Neumanna meziročně klesl o necelých 36 procent.

Většina úvěrů je určena na koupi nemovitosti, dále jsou to rekonstrukce. „Zbývající část tvoří výstavba nové nemovitosti, refinancování a jiné účely,“ uvedl mluvčí ČMSS Tomáš Kofroň.

Podle finančně poradenské společnosti Partners je častým účelem čerpání úvěru od stavební spořitelny také dofinacování hypotéky v případě, že klient nemá dost vlastních úspor. Banky totiž nemohou dávat hypotéky na celou hodnotu nemovitosti a bankovní odhadci jsou dnes častěji než dříve při stanovování hodnoty nemovitosti opatrní.

„Častým příkladem je 80 procent hypotéka, 10 procent úvěr od stavební spořitelny, 10 procent vlastní zdroje,“ informuje Vladimír Weiss z Partners. „Když je na výběr vzít si 90procentní hypotéku se sazbou 2,5 % nebo 80procentní hypotéku se sazbou 1,8 % a k tomu úvěr od stavební spořitelny, volí se druhá varianta. Úvěr od stavební spořitelny je sice dražší, ale celková sazba vyjde lépe,“ doplnil.

Při jeho získání je ale situace podobná jako v bankách: i stavební spořitelny jsou dnes více ostražité, když se prokazuje příjem, zejména u lidí pracujících v oborech postižených současnou situací.

Unikátní je přitom částka, kterou stavební spořitelna půjčí bez zajištění nemovitostí nebo ručitelským závazkem. Je to až milion korun, v závislosti na schopnosti konkrétního klienta splácet. Pokud mu stačí příjmy, je milion „jeho“.

Stavební spořitelny čekaly, že se poptávka po jejich produktech od jara kvůli pandemii sníží. To se podle Tomáše Kofroně z ČMSS nestalo. „Opět se potvrzují dlouhodobé zkušenosti: stavebko je do značné míry uzavřený sektor, který je odolný vůči externím vlivům. A právě v dobách nejistoty se stabilita a síla stavebka projevuje nejvíc. Dopad na obchod tak v tuto chvíli prakticky nevidíme,“ tvrdí.

Výrazně se ale, podobně jako v jiných oblastech, změnil styl práce stavebních spořitelen, především v oblasti digitalizace interních procesů. „Prakticky ze dne na den jsme na jaře přešli na více bezpapírový systém práce, pracujeme více na home office, využíváme vzdálené přístupy,“ vypočítává Kofroň.

Digitalizace se promítá i do sjednávání smluv - uzavřít smlouvu zcela on-line umožňuje už několik spořitelen. Například jen Buřinka ale i na rodné číslo dítěte.

Letošní rok se nese také v duchu integrace stavebních spořitelen do velkých bankovních skupin. Letos na jaře byla schválena akvizice skupiny Wüstenrot do Monety. A pokračuje také začleňování Českomoravské stavební spořitelny do skupiny ČSOB. Na ČSOB stavební spořitelnu se přejmenuje příští rok v březnu.

Reklama

Doporučované