Hlavní obsah

„Je to dílo ďáblovo.“ Senátoři rozcupovali stavební zákon 65:0

Foto: vláda.cz

Ministryně Klára Dostálová se svým klíčovým zákonem u senátorů pohořela.

Reklama

„Návrh na zamítnutí byl přijat,“ znělo ve čtvrtek odpoledne ze Senátu po jednání o novém Stavební zákonu. Senátoři rozhodli jednomyslně.

Článek

Senát ve čtvrtek jednomyslně zamítl návrh nového stavebního zákona. Senátorům na něm vadil hlavně přesun stavebních úřadů pod stát a centralizace stavební správy pod Nejvyšším stavebním úřadem. Obávali se také, že v případě schválení této změny se zpomalí stavební řízení.

Zamítnout zákon doporučily tři senátní výbory a stálá komise pro rozvoj venkova. Na plénu ve čtvrtek pro zamítnutí hlasovalo všech 65 přítomných senátorů.

Zákon se nyní vrací do Sněmovny. Pro jeho prosazení bude zapotřebí nejméně 101 poslanců. Není jisté, zda se předkladatelům podaří tuto většinu získat. Při červnovém sněmovním schvalování zákon prošel jen hlasy ANO, SPD a tří sociálních demokratů.

Nový stavební zákon se připravuje několik let. Vláda si od něj slibuje hlavně rychlejší stavební řízení. Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO) již dříve uvedla, že bude hledat podporu ve Sněmovně i u poslanců KSČM, kteří při předchozím schvalování zákon nepodpořili.

Jednomyslné hlasování jen dokládá, jak senátoři o normě smýšleli. Za všechny například senátor Michael Canov, který nazval zákon „dílem ďáblovým“ a ministryni pro místní rozvoj Kláře Dostálové předhodil, že je zmanipulovaná.

Reklama

Doporučované