Hlavní obsah

Stavěl jsem i z prkének, která někdo nechal u popelnic, říká autor českého Hobitína

Český Hobitín v Orlických horách postavil student Svatoslav Hofman.

 

Reklama

V orlickohorské osadě Šediviny bydlí student, který si na zahradě vybudoval první český Hobitín. Stavěl prý z odpadního materiálu a tvrdí, že domky jsou jediné svého druhu na světě.

Článek

Když byl Svatoslav Hofman ještě dítě, zamiloval se do fantasy světa Středozemě. Četl knihy Pána prstenů, díval se na oscarové filmy Petera Jacksona, ale po čase mu to začalo být málo. Ještě při studiu na gymnáziu se odhodlal a začal pracovat na první noře. Dnes má na zahradě v domovských Šedivinách hned pětičlennou hobití vesničku. Dlouho hledal na internetu, ale mimo Nový Zéland prý nic podobného neexistuje – ani v Čechách, ani jinde ve světě.

„Zeleného draka a Sud jsem postavil, abych si sem také mohl zvát nějaké lidi na posezení,“ vysvětluje 24letý student, proč má na zahradě i domky větší než hobití velikosti. Hospůdku Zelený drak postavil ze základů starého skleníku, součástí největší dřevěné boudy je pak obří sud na víno, ve kterém zřídil malou ložnici. Kamarády a fanoušky v ní přespat nechává, turistům ji ale nenabízí.

„Mám rád, když je tady ten klid, když tady nikdo není. Na druhou stranu chci, aby se sem lidé, kteří se o to zajímají, přijeli podívat. Zároveň chci, aby si to tu lidé užili sami se sebou nebo spolu navzájem, a ne aby čuměli třeba do mobilu,” vysvětluje Svatoslav, proč v obydlích nejsou elektrické zásuvky.

Když Svatoslav staví, většinou prý nepoužívá ani metr. Spoustu materiálu našel v kůlně mezi starým harampádím nebo na půdě a pár užitečných věcí objevil dokonce u popelnic. „Lustr jsem si udělal z kola od vozu, okna jsem udělal z prkének, co jsem našel v kontejneru – někdo to tam vyhodil,“ vysvětluje se smíchem. „Když je člověk ve škole nebo v práci, musí využívat každé příležitosti, aby mohl podobný koníček provozovat. Někdy to znamená i využívat takhle odpadního materiálu,“ dodává.

V době návštěvy fanoušků fantasy ožívá vesnička postavami všech druhů a velikostí. Autor českého Hobitína odhaduje, že všemožných návštěvníků přivítá i několik stovek ročně. „Často to jsou školní výpravy nebo rodiny s dětmi, teď se sem přišel podívat Tolkienův fanklub,“ vyjmenovává Svatoslav Hofman a rychle dodává, že s nadšenci plánuje spolupracovat. „Jedním z důvodů, proč tohle všechno vlastně vznikalo, je malý filmový projekt. Už brzy využiju Hobitín pro filmové kulisy, protože tady chceme s kamarády točit krátký film. Bude se to odehrávat v období mezi Hobitem a Pánem prstenů.“

Reklama

Související témata:

Doporučované