Hlavní obsah

Stavěl sídla bank i miliardářů. Nejhorší jsou ti, kteří si jen myslí, že mají neomezený rozpočet

Jednodušší je odmítnout veřejnou zakázku, tam poznám rychleji, že nemá smysl, říká Josef Pleskot.Video: Adam Junek, Seznam Zprávy

 

Reklama

Když dům ve veřejném prostoru překáží, může to ovlivňovat náladu v celé společnosti, míní Josef Pleskot.

Článek

Bývám rád přesvědčován, že zájem klienta o mé služby je opravdový, vypráví v rozhovoru pro pořad Byznys světově uznávaný architekt Josef Pleskot. Pracoval pro přední české miliardáře, města i velké koncerny.

„Známí bohatí lidé mě často překvapili tím, že jsou v jádru obyčejní a skromní lidé. Mnohem horší je to s těmi, kdo si myslí, že mají neomezený rozpočet, a pak se ukáže, že tomu tak není,“ popisuje muž, který navrhl třeba centrálu ČSOB v Radlicích, vranovskou vilu Petra Kellnera nebo se podílel na revitalizaci Dolních Vítkovic.

„Mnohem raději pak pracuji s těmi, kteří vědí, že nemohou utratit nesmyslně vysoké částky, a já musím hledat řešení, které nám jejich rozpočet umožní,“ dodává.

Je architektura i určitou terapií, když může narovnávat nebo naopak poškozovat vztahy? Jsou lepšími klienty firmy nebo soukromníci? Proč nemá rád přehnaně ekologické stavby, ale přitom tvrdí, že zeleň je jeden ze stavebních materiálů? Podívejte se v první části rozhovoru nahoře ve videu.

Místo povyku kolem ekologie stačí svetr. Naši předci také neběhali po domě v trenýrkách, říká Pleskot.Video: Adam Junek, Seznam Zprávy

Zvykne si architekt na myšlenku, že jednou bude jeho dílo zbouráno? Mají Češi dost odvahy stavět podobně revoluční soukromé rezidence jako byla za první republiky vila Tugendhat? Nejen o tom v druhé části rozhovoru ve videu níže.

Interview s architektem Josefem Pleskotem je součástí ekonomického magazínu Byznys, který vysílá celoplošná Televize Seznam každý všední den od 14:00 a v repríze pak ve 21:30 (v pátek od 18:15).

Jak nás naladit? Jednoduchý návod naleznete ZDE.

Reklama

Doporučované