Hlavní obsah

Staví načerno a z úřadů si nic nedělá. Jak to dopadlo s nepovolenou stavbou?

Záhady Josefa Klímy: Svými stavebními zásahy zbořil sousedovi kus domu. Jak to dopadlo s nepovolenou stavbou v Českém Brodě?Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Téměř po roce jsme se vrátili do Českého Brodu. Nový majitel zde koupil komplex dvou budov a začal přestavovat. Domy v těsném sousedství se ale nečekaně začaly bortit.

Článek

„Cítím se podvedený, zklamaný, je mi líto mojí mamky. Protože tohleto musí důchodkyně dělat, dávat peníze na notářské osvědčení, na posudky, na podklady pro soud,“ říká Josef Jáchym.

Už přes rok trvající neshody se svým sousedem totiž dle pana Jáchyma stále neberou konce. Vše začalo, když vedlejší komplex dvou budov koupil nový majitel, který začal se svými stavebními pracemi.

„Já jsem měl prostě díru v baráku. A nikdo mě o tom neinformoval. A nikdo mi neřekl, že se tam bude něco bourat,“ popisoval loni v září Josef Jáchym stavební zásahy svého nového souseda, kvůli nimž došlo k popraskání zdí, strženému půdnímu štítu a díře v domě.

Tím, kdo za touto stavbou stál, byl její nový majitel pan Tomáš Pánek. Jeho stavitelské praktiky byly ale vskutku poněkud zvláštní. Nikoho se podle slov pana Jáchyma na nic neptal, nikoho o žádné povolení nežádal. A s nikým se zřejmě o svých budoucích záměrech ani moc bavit nechtěl.

Jak se posléze ukázalo, svou stavbu realizoval pan stavitel bez jakékoliv její legalizace. Čili bez stavebního povolení, což nám tenkrát potvrdil i místostarosta Českého Brodu.

„Je to tak, že stavební úřad dospěl k závěru, že stavební povolení, které se vztahovalo na tuto nemovitost, vypršelo už před mnoha lety, a v tuto chvíli tam žádné stavební povolení není platné,“ vysvětloval situaci Tomáš Klinecký.

Pan Pánek nám ale bohužel rozhovor na téma svého stavebního počínání odmítl. V e-mailu nám ale sdělil, že stavba je z jeho pohledu v pořádku, že stavební povolení bylo vydáno a že žádná škoda panu Jáchymovi způsobena z jeho strany nebyla.

Pak je ale otázkou, proč stavební úřad vydal zanedlouho rozhodnutí o okamžitém zastavení stavby, jak nám potvrdil i místostarosta Tomáš Klinecký.

„Podle informací, které mám od stavebního úřadu k dispozici, tak stavební úřad koná, a především vyzval stavebníka k neodkladnému zastavení veškerých stavebních prací, které byly v tom objektu prováděny.“

A jak to tedy vypadá téměř po roce od našeho natáčení? Jak to dopadlo s onou nepovolenou černou stavbou pana Pánka, který se nakonec obrátil na krajský úřad s žádostí o dodatečné stavební povolení?

Stavební úřad v Českém Brodě i krajský úřad žádost zamítly. Nyní ale pan Pánek podal opět novou žádost.

„Ta stavba je hotová, ale my s tím nesouhlasíme. Žádáme, a i jsme žádali několikrát opětovně, aby byla ta stavba odstraněna. Teď se vlastně hraje o to, aby se to nějakým způsobem zlegalizovalo,“ popisuje nynější situaci pan Jáchym.

„Myslím si, že to je obecný jev, který souvisí s úpravou stavebního práva v ČR, která je složitá a dlouhotrvající. Tzn., že  stavebník, aby získal veškeré dokumenty a podklady pro svůj záměr, tak je to strašně časově náročné. A pokud je stavebník dostatečně drzý a má ostré lokty, tak se může do toho stavebního záměru pustit předem s tím, že si ta povolení pak nějakým způsobem opatří,“ vysvětluje svou mnohaletou zkušenost s obdobnými případy Jiří Weigl, právní zástupce pana Jáchyma.

A jak je to s náhradou vzniklé škody za spadlý štít a popraskané zdi pana Jáchyma?

„Když to řeknu jednoduše, neuhradil nic… Ale soudní stavební znalec z oboru statika - dynamika byl na místě, a vypracovává žádost o předběžnou žalobu. Řekl, že ty praskliny vznikly stavební činností pana Pánka, kterou prostě vytvářel na hranici pozemku,“ doplňuje Josef Jáchym.

Takže před rokem vyhrocená situace se příliš neuklidnila. Zdali se pan Jáchym nakonec domůže svých práv, to s největší pravděpodobností vyřeší nakonec skutečně až soud, zatímco jeho soused pravděpodobně v klidu a pohodě dokončí svou stavbu. Podrobnosti v úvodním videu.

Reportáž je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, který vysílá Televize Seznam v premiéře každý čtvrtek od 20:00. Archiv pořadu najdete zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované