Hlavní obsah

Staví načerno a z úřadů si nic nedělá. Jeho sousedům se začal bortit dům

Co všechno vám může soused zničit a jak se žije v obavách o svůj majetek? Jak vypadá sousedská domluva, která má být až na hraně vyhrožování? Podívejte se v reportáži z pořadu Záhady Josefa Klímy.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Letos v únoru koupil nový majitel komplex dvou budov v Českém Brodě a začal přestavovat. Domy v těsném sousedství se ale nečekaně začaly bortit.

Článek

„Já jsem měl prostě díru v baráku. A nikdo mě o tom neinformoval. A nikdo mi neřekl, že se tam bude něco bourat,“ popisuje Josef Jáchym stavební počínání svého nového souseda.

Do té doby poklidné, téměř padesátileté sousedské vztahy vzaly s touto změnou za své. Jak se ukázalo, nový majitel začal budovat a přestavovat komplex dvou starých nemovitostí s poměrně velkou razancí, a nikoho o svých stavitelských záměrech neinformoval. Výsledkem těchto prací bylo, že panu Jáchymovi začal praskat jeho dům.

Tím, kdo za touto stavbou stojí, je jistý Tomáš Pánek. Dle slov pana Jáchyma se s ním moc dohodnout nedá. O ničem pana Jáchyma neinformoval, na nic se neptal. Jáchym se proto zašel informovat na stavební úřad, co že se to na sousedním pozemku vlastně děje.

Zjistil, že ani samotný stavební úřad neví nic o počínání pana Pánka. Podle úředníků nebylo vydáno žádné stavební povolení ani nic, co by legalizovalo danou přestavbu. Čili že se jedná o stavbu černou.

Referenti stavebního úřadu i odboru životního prostředí proto chtěli prováděné stavební práce vidět. Jejich snaha ale skončila záhy. A to přesně před vraty pozemku pana Pánka. Ačkoliv vše bylo předem ohlášeno, nikdo se dovnitř nedostal. A podobné je to i s Policií ČR, které se opakovaně na pozemek pana Pánka dostat nepodařilo.

Samotný pan Pánek s námi na kameru mluvit nechtěl. Jen nám v e-mailu sdělil, že je podle něj vše v naprostém pořádku a že stavební povolení má. Pak je ale otázkou, proč ho stavební úřad vyzval k okamžitému zastavení všech prací.

Pan Pánek ve svém budování přes tyto nesrovnalosti pokračoval dále.

Pak přišel zlom. Stavební úřad ve spolupráci s policií se na pozemek pana Pánka konečně dostal a stavbu ihned zastavil.

Jak se dá situace řešit, co všechno vám může soused zničit a jak se žije v obavách o svůj majetek? Jak vypadá sousedská domluva, která má být až na hraně vyhrožování?

Odpovědi naleznete v úvodním videu.

Reportáž je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, který vysílá Televize Seznam v premiéře každý čtvrtek od 20:55.

Archiv pořadu najdete zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované