Hlavní obsah

Stávka neskončila debaklem. Jednání zpackal ministr Plaga, říká šéf školských odborů Dobšík

Foto: Seznam Zprávy

Školské odbory teď budou jednat s poslanci o pozměňovacích návrzích, které by při jednání o rozpočtu zajistily více peněz na platy učitelů.

Reklama

Středeční stávka školských odborů skončila podle ministra školství Roberta Plagy (ANO) debaklem. Předseda školských odborů František Dobšík ale říká, že ministr chce jen dehonestovat úsilí učitelů, kteří chtějí, aby vláda plnila své sliby. Protestem se podle Dobšíka odboráři obraceli už na Poslaneckou sněmovnu, která jako jediná ještě může změnit rozhodnutí vlády o výši nárůstu platů pedagogů.

Článek

Jak podle vás stávka dopadla? Byl to slovy ministra Plagy „debakl“?

Jestli on počítá čísla škol, která mu úředníci našli na internetu, tak my víme, že leckteří to dělali na poslední chvilku a na stránkách to nezobrazili. Jestli pan ministr chce všechno shodit, tak je to jen neúcta k lidem, kteří se postavili proti neplnění vládních slibů, protože 90 procent učitelů sympatizuje s našimi požadavky.

A nebyl tedy problém v tom, že debata sklouzla k přesouvání peněz mezi tarify a nadtarify a nestávkovalo se za slíbené navýšení platů o 15 procent? Veřejnost, o jejíž podporu jste usilovali, tak vůbec nemusela pochopit, o co odborům šlo.

To ale zpackal ministr Plaga. Protože na tripartitě, aniž jednal se sociálními partnery, řekl, že nám dá 1 750 korun, protože se inspiroval příspěvkem 1 500 korun pro všechny státní zaměstnance. Tak to jsme mu řekli, že se zbláznil. Pak to bylo jako na trhu, ale z jeho strany, ne z naší. Nakonec to vytlačil na 2 700 korun, ale s premiérem jsme se shodli, že ten příplatek je opravdu nešťastný, protože by pan ministr zdeformoval už tak zdeformovanou platovou tabulku. Plaga z toho pak udělal mediálně 8 + 2, osm procent do tarifů a dvě procenta do nadtarifů. Navíc to protlačili na sílu ve vládě, i když to vůbec nebylo na programu a měli to projednávat až příští týden. Nechci říct, že to byl arogantní přístup, ale dali prostě najevo, co si myslí o sociálním dialogu.

Nepovažujete ale zpětně za chybu, že se nestávkovalo za těch premiérem slíbených 15 procent?

To už teď nešlo, protože bychom ze sebe udělali hlupáky. To už může rozhodnout jen Sněmovna. A i protestní charakter stávky byl směrován na poslance, takže to rozhodně debakl nebyl. Pan ministr ale před novináři nechal třikrát bez odpovědi otázku, jak se postaví k tomu, když Sněmovna přijde s pozměňovacími návrhy. Neřekl, že to podpoří. A k tomu by se měl vyjádřit.

O čem konkrétně budete s poslanci jednat?

My se na pozměňovacích návrzích domlouváme s dalšími sociálními partnery. Je to rozběhnuté, ale nemám kompetenci to říkat za všechny. Nechci, aby to na nás zase někdo hodil, že to jsou nepřiměřené požadavky odborů. Chceme to vyjednat ve shodě.

A obecně je pro vás vládní slib 45 tisíc pro učitele v roce 2021 dostatečný?

O tom jsem pana premiéra také nedokázal přesvědčit. On mi říká: Dobšíku, vy už nevíte, co byste ještě chtěli. Teď vám přidáváme. Ano, pane premiére, my si toho vážíme, že to takhle bylo napsané do vládního prohlášení. Ale od roku 2017 šly platy všude dynamicky nahoru. Takže děkujeme, plat nám naroste o 50 procent, ale všem ostatním státním zaměstnancům o 30. A když od toho odečteme inflaci, tak priorita, o které mluví pan premiér, je na deseti procentech.

Souhlasíte s nárůstem 9 procent na rok 2021, jak to slibuje ministr Plaga?

Musíme to znovu přepočítat, protože ze strany ministerstva to pak byla už jen hra s počty zaměstnanců. My jsme vycházeli z reálných počtů a odhadů, kolik učitelů přibude do systému, protože příští rok najíždí reforma regionálního financování. Jestli přibude více než plánovaných 2 400 pedagogů a 3 600 nepedagogů, tak si reformu zaplatíme z našich peněženek.

Jste tedy připraveni jít znovu do stávky?

Je předčasné o tom hovořit. Někdo nás k tomu vyzývá, ale teď je podle mě ještě prostor pro jednání. A co se týká toho příštího roku, tak budeme hned od jeho začátku tlačit, aby to nebylo jen těch 9 procent, která ve střednědobém výhledu slibuje pan ministr, ale zaměříme se i na výdaje na vzdělávání vzhledem k HDP, protože tady jde i o peníze na pomůcky, vzdělávání pedagogů nebo nemocenskou a těch prostředků je nedostatek. Půjdeme do toho i kvůli všem lidem, kteří nám dávají teď knížecí rady, že jsme měli stávkovat už před prázdninami.

Je pro odbory vůbec ministr Plaga důvěryhodný partner po jednáních, ostrých výměnách názorů a všem, co se v posledních dnech a týdnech odehrálo?

Teď je to velmi vyhrocené, ale všechno si sedne, i my zase k jednacímu stolu. Je to ústavní činitel a my ho nebudeme dehonestovat tak, jako nás on napadá v médiích. Je to na něm, aby doložil, že má pravdu. On mě obvinil ze lži, k tomu se ale já nesnížím.

Reklama

Doporučované