Hlavní obsah

Stávka v opeře? Ředitel Národního divadla promluvil o zahájení nové sezony

Ředitel Jan Burian v rozhovoru vysvětluje i význam Národního divadla v současné době.Video: Jiří Kubík

 

Reklama

Ředitel Národního divadla Jan Burian přijal Výzvu Jiřího Kubíka. V rozhovoru popsal, proč se těší na nového ministra kultury, jak se diváci vyrovnávají s moderními úpravami klasických her a co nového Národní divadlo letos chystá.

Článek

„Těžko můžu garantovat, že stávka v opeře nehrozí,“ říká Jan Burian v rozhovoru. Stávková pohotovost šesti desítek sboristů opery trvá už od začátku června. Nelíbí se jim totiž nízké platy, dlouhá pracovní doba a málo volných víkendů.

Se sboristy jsou solidární i sólisté opery, kteří do urovnání sporu odmítají podepsat kolektivní smlouvu. Národní divadlo si teď na pomoc povolalo Ministerstvo práce a sociálních věcí a ředitel Burian věří v dobrý konec: „Ke stávce není vůbec žádný důvod.“

V rozhovoru Burian mluví mimo jiné o tom, jak se divadlu pod jeho zatím čtyřletým vedením daří (návštěvnost stoupla na 77 procent, v loňské sezoně přišlo přes 507 tisíc lidí), která představení diváky lákají nejvíc a zda u nového nastudování Maryši nehrozí, že budou vyznavači klasického divadla nespokojeni.

Jan Burian se překvapivě vyjádřil i k cenám vstupenek, které jsou podle něj příliš vysoké a brání tomu, aby se do Národního divadla vydalo i více seniorů a sociálně slabších lidí: „Národní divadlo by nemělo být tlačeno k tomu, aby si vydělalo čtyřicet procent rozpočtu.“

V rozhovoru, jehož záznam najdete ve videu umístěném nahoře, mluví ředitel divadla i o své plánované režii Smetanovy Libuše, kterou uvede Národní divadlo příští rok v říjnu u příležitosti 100. výročí Československa.

Reklama

Doporučované