Hlavní obsah

Stávkující ženy chtěly obklíčit Trumpův hotel, skončily v poutech

Den bez ženy se neobešel bez zatčení.Video: Oliver Sálus

 

Reklama

Na Mezinárodní den žen vyhlásilo několik feministických aktivistek stávku. Nazvaly ji Den bez ženy. V New Yorku tak šly ve středu stovky žen do průvodu, namísto do práce.

Článek

Stovky žen, které se připojily ke stávce v americkém New Yorku, se sešly v jihovýchodním rohu Central Parku, odkud prošly až k Trumpově hotelu. Na místě se pokusily udělat lidský řetěz a obklíčit celý pozemek.

Potkáte nás na rohu 59. ulice třídy Central Park West - uděláme lidský řetěz kolem hotelu Trump International.

V tom jim ale zabránila newyorská policie. Strážníci ženy varovali, aby nechodily do silnice. Ty, co neposlechly, skončily v poutech.

Mezi třinácti zatčenými ženami byly také vedoucí představitelky lednového pochodu Women’s March, při kterém ženy po celých Spojených státech pochodovaly, aby vyjádřily nesouhlas s inaugurací Donalda Trumpa do funkce prezidenta. Mezi zatčenými ženami byla i muslimská aktivistka v boji za práva žen Lindy Sarsourová.

Newyorská policie zatýká organizátory Women's March a účastníky pochodu na Columbus Circle. 

Kolem policejního vozu, kam policie zatčené umístila, se shromáždily ostatní ženy, které se hlasitě dožadovaly jejich okamžitého propuštění.

Ke stávce se připojily ženy napříč Spojenými státy a ve středu nedorazily do práce. Tak měl svět poznat, jak jsou ženy důležité a nesnižovat jejich úlohu ve společnosti.

Právě zatkli organizátorky Women's March.

Reklama

Doporučované