Hlavní obsah

Steak bez porážky: Český start-up se připojil k závodu o umělé maso

Foto: Bene Meat Technologies

Vývoj kultivovaného masa českým start-upem Bene Meat Technologies.

Reklama

Český start-up Bene Meat Technologies vyvíjí technologii produkce kultivovaného masa v průmyslovém měřítku. Zaplatit za něj má zákazník tolik, co za maso, které kupuje dnes běžně v obchodech.

Článek

Alternativa běžného masa má mít stejné vlastnosti jako maso z živých zvířat, které lze koupit dnes v obchodech, a je odpovědí na etické, ekologické a zdravotní výzvy související s konvenčními velkochovy zvířat.

Společnosti Bene Meat Technologies se už podařilo vyvinout první vzorky svalových buněk vyprodukovaných v laboratorním prostředí v Česku, čímž dosáhla prvního milníku na cestě ke kultivovanému masu (KM).

Kultivované maso

Termín označující maso (zahrnující svalové buňky, tukové buňky, pojivové tkáně, krev a další složky) produkované kultivací zvířecích buněk, nikoli porážkou živého zvířete. (Zdroj: New Harvest – výzkumný ústav, který má za cíl urychlit pokrok v buněčném zemědělství.)

„Vyvíjíme technologii k výrobě plnohodnotné alternativy masa. Alternativy zdravější, kontrolované a kontrolovatelné. Proč nahradit maso, když můžeme nahradit zvířata, která jsou dnes kvůli masu chována v nevyhovujících podmínkách a umírají ve stresu?“ ptá se Roman Kříž, předseda představenstva Bene Meat Technologies.

Alternativa běžného masa vyrobená množením živočišných buněk v laboratorních podmínkách má být energeticky, chuťově a strukturou vláken identická s masem z živých zvířat. Nemá ale obsahovat stopy antibiotik, antiparazitika nebo aditiv, která jsou podávaná v konvenčních chovech.

Foto: Bene Meat Technologies

Vývoj kultivovaného masa českým start-upem Bene Meat Technologies.

Bene Meat Technologies

Česká start-upová firma zaměřená na výzkum a vývoj technologie pro výrobu kultivovaného masa v průmyslovém měřítku.

Mezinárodní tým složený z mladých i zkušených vědců úzce spolupracující s renomovanými institucemi.

BMT usiluje o vývoj technologie produkující kultivované maso formou množení živočišných buněk bez použití surovin z usmrcených zvířat a zároveň umožňující provozovatelům nabídnout tento produkt za ceny dostupné spotřebitelům.

„Jde o to, kdo jako první představí takovou technologii, která dokáže vyrobit KM za cenu srovnatelnou s náklady v konvenčních chovech. V tu chvíli bude pro producenty masových výrobků i spotřebitele eticky i ekonomicky přijatelnější odebírat a konzumovat kultivované maso. Podle mě se tak stane v řádu několika let,“ odhaduje Roman Kříž.

Bene Meat Technologies je v současné době jediný český start-up zaměřený na vývoj kultivovaného masa, který spolupracuje s vědeckými institucemi v ČR i EU. Významnou roli tohoto biotechnologického oboru potvrzují i masivní celosvětové investice mířící do start-upů zabývajících se vývojem těchto technologií.

Reklama

Doporučované