Hlavní obsah

Stehlík odsouzen za machinace v Poldi. Díky Klausově amnestii zůstal bez trestu

U vrchního soudu skončil případ Vladmíra Stehlíka a oceláren Poldi.Video: Hanuš Hanslík, Seznam Zprávy

 

Reklama

U Vrchního soudu v Praze skončil po 21 letech případ někdejšího majitele kladenských hutí Vladimíra Stehlíka.

Článek

Vinen. Takový konečný rozsudek vynesl po dlouhých jednadvaceti letech od obvinění pražský vrchní soud nad jedním z někdejších kapitánů českého průmyslu Vladimírem Stehlíkem.

K vrchnímu soudu případ poslal samotný Stehlík. Přestože byl ve větší část obžaloby už u krajského soudu loni v srpnu z valné části obžaloby osvobozen a trest mu nehrozí, proti verdiktu se odvolal.

Vrchní soud však odvolání zamítl a verdikt je pravomocný.

Odsuzující rozsudek se však týká pouze jednoho ze tří bodů obžaloby, která byla na bývalého majitele kladenských oceláren Poldi sepsána.

Vladimír Stehlík byl tak odsouzen pouze za způsobení škody ve výši zhruba půl milionu korun a nikoliv 200 milionů, o nichž psala souhrnně obžaloba.

Videorozhovor s Vladimírem Stehlíkem: Jsem nevinen, na všechny podám žalobu

Rozhovor s Vladimírem Stehlíkem na chodbě vrchního soudu.Video: Hanuš Hanslík, Seznam Zprávy

Soudy navíc nemohly uložit žádný trest. Na Stehlíka se totiž vztahuje amnestie prezidenta Václava Klause z roku 2013.

Stehlík byl souzen za skutky související s řízením kladenských oceláren Poldi, které v polovině devadesátých let zprivatizoval. Obžaloba mu vytýkala řadu věcí. Podle výsledků policejního vyšetřování neplatil za zaměstnance zdravotní pojištění a daňové odvody. Jiným svým firmám také z Poldovky poskytoval bezúročné půjčky.

Už krajský soud  u většiny bodů obžaloby konstatoval, že buď nešlo o trestný čin, nebo za vyjmenované skutky Stehlík nemohl. Vinným ho uznal jen v případě založení společnosti Poldi Steel, na kterou převáděl činnosti původní firmy Poldi Ocel, kterou tak podle žalobců poškodil.

Reklama

Doporučované