Hlavní obsah

Stěhování na Mars zase o krok blíž. NASA začne vyrábět marťanská obydlí

Stěhování na Mars zase o krok blíž. Nejlepší návrhy budov jdou do výroby a získávají ceny.Video: Jan Marek, NASA

 

Reklama

Americká vládní agentura NASA oznámila trojici vítězných designérů, kteří si v soutěži 3D-Printed Habitat Challenge rozdělili částku 100 tisíc dolarů. Naposledy měli vytvořit vizualizace svých návrhů v životní velikosti. Již v květnu je nicméně čeká další úroveň – domy mají vyrobit.

Článek

Vícefázová soutěž odstartovala v roce 2015. V první fázi měli účastníci vytvořit architektonické návrhy obydlí obyvatelných na povrchu Marsu. O dva roky později ve druhém kole finišovali řešení využití materiálů a struktury budov.

Do třetí fáze se probojovalo celkem 11 týmů. Jejich úkolem nyní bylo vytvořit za pomoci modelovacích programů krátký klip, ve kterém obhajují svůj výsledný design.

Nehodnotí se jenom vzhled, ale funkčnost a zrealizovatelnost

Každý z modelů NASA posuzovala na základě jeho architektonického rozložení, estetiky, ale samozřejmě také proveditelnosti jejich konstrukce a dalších aspektů.První příčku vyhrál newyorský tým SEArch+/Apis Cor. Jeho výškový habitat se na první pohled podobá spíše minaretu. Předností je, že jeho konstrukce má být z regolitu – nezpevněného, různorodého horninového materiálu dostupného mimo Zemi i na Marsu nebo Měsíci.

Ochrana před radiací a využití zdrojů Marsu

Výhodou budovy vítězné skupiny má být propustnost světla a dále pak také snížení vlivů radiace a jiného záření na lidský organismus. Habitat má po celé své vnější části menší otvory, kterými má do vnitřku proudit právě co nejpřirozenější světlo.

Druhý tým v pořadí vítězů je z amerického státu Arkansas. Zopherus přišel s nápadem budovy vystavěné z částí, které by měl autonomní robot/3D tiskárna vytvářet přímo na povrchu eudé planety. Umělá inteligence zároveň vybere místo stavby a následně další, na kterém bude pokračovat se stavbou dalších nových budov. Stroji mají pomáhat rovery, které budou v okolí ke konstrukci sbírat místní materiál.

Pěstování rostlin

Na bronzové příčce se umístili inženýři z Mars Incubator z Connecticutu. Tým chce svá obydlí na Marsu také stavět po částech, a to z pětiúhelníků a šestiúhelníků tvořících následně různě velké kulaté prostory. Spojovat je budou krátké chodby. V jedné z místností by prý zároveň mohla být i botanická laboratoř pro pěstování rostlin.

Na dosah ruky. S dobytím Marsu se počítá

V květnu se má uskutečnit další fáze soutěže. Finalisté již budou muset podle CNN ze svých návrhů vytvořit hotové 3D modely. Sestavování má proběhnout bez pomoci člověka, tedy roboticky.

Právě z finálního kola vzejde celkový vítěz, který od NASA dostane 800 tisíc dolarů (v přepočtu zhruba více než 18 milionů korun). Vládní kosmická agentura USA vyhlásí výsledky počátkem května 2019 v Illinois.

Cílem soutěže 3D-Printed Habitat Challenge je vybrat tým, jehož marsovské obydlí dokáže nejlépe kopírovat dlouhodobé požadavky pro obývání rudé planety. Potažmo ale také Měsíce, nebo jednou pak i hlubokého vesmíru.

Národní úřad pro letectví a kosmonautiku podle svých slov doufá, že designy přispěje k probádání dalších možností vesmírného výzkumu.

Výsledky třetí fáze soutěže a jejího dalšího postupu přichází asi dva měsíce poté, co NASA oznámila, že má poprvé za 10 let ve svém rozpočtu tolik peněz, že se může vrátit s lidmi na Měsíc. První náklad vybavení by měl na měsíční povrch dorazit již letos. Americká vládní agentura počítá jak s mezinárodní vládní, tak komerční spoluprací. Na lunární orbitě hodlá postavit stanici, která má nahradit Mezinárodní vesmírnou stanici a stát se odrazovým můstkem právě pro dobytí Marsu.

Reklama

Doporučované