Hlavní obsah

Stěhování úřadů podle Farského: Pět tisíc pracovních míst a dvě a půl miliardy korun pro regiony

Starostové chtějí přestěhovat 23 úřadů ven z Prahy.Video: Zuzana Černá, Seznam Zprávy

 

Reklama

Z Prahy do Ostravy, Karlových Varů, Zlína, Olomouce nebo do Pardubic. Mapa sídel státních úřadů se podle starostů má změnit. Vydělá na tom prý nejen přeplněná Praha, kde se těžko shání pracovníci, ale i pomalu se vylidňující venkov. Vláda je proti a chce spíš úřednickou čtvrť na okraji Prahy. Přesto návrh míří k projednání poslancům – a ti mu dávají šanci.

Článek

„Je to jednoduché řešení s dlouhodobými pozitivními důsledky pro celou společnost. Mezi Prahou a zbytkem republiky je obrovský rozdíl, který se stále zvyšuje. V počtu vysokoškolsky vzdělaných lidí, ve mzdách, v kvalitě a dostupnosti služeb. Tento trend je potřeba v zájmu celé země zastavit, ještě lépe obrátit. Přesun úřadů z centra do regionů je jedním z prvních kroků,“ řekl navrhovatel Jan Farský (STAN).

Seznam s 23 státními úřady, které dnes sídlí v Praze a mají se podle Starostů a nezávislých přesunout do jiných krajských měst, už je ve schránkách poslanců. Český báňský úřad by se mohl stěhovat do Ostravy, Český statistický úřad do Plzně, školní inspekce do Zlína stejně jako telekomunikace, drážní úřady by nově sídlily v Pardubicích, Nejvyšší kontrolní úřad v Olomouci a Ústav pro studium totalitních režimů v Ústí nad Labem. Podle Jana Farského návrh projde do druhého čtení.

Nápad směřuje proti úřednické čtvrti v pražských Letňanech, o které čím dál častěji mluví premiér Andrej Babiš (ANO) jako o ideálním řešení. I on hodlá z pražského centra dostat úředníky a zpřístupnit prostory třeba i pro bydlení.

Přesídlování pravděpodobně narazí na neochotu úředníků. S tím už Farský počítá. Inspiruje se ale v jiných evropských zemích.

Vzor v Estonsku: Tisíc úředníků přestěhovali za tři roky

Pobaltská země má vysoce digitalizovanou státní správu. Podle tamních úřadů základ pro přesouvání úřadů. Splňuje to v Česku tolik opakovaný princip, že úřady budou obíhat data a ne lidi.

„V Estonsku se nám povedlo přesunout část úřadů, přes 830 úřednických míst do regionů, za pouhé tři roky od chvíle, kdy vláda s tímto nápadem přišla. Přesun úřadů musí být spojený s digitalizovanou státní správou a pokročilým využíváním internetové komunikace, protože to umožní i samotným úředníkům pracovat z domova,“ uvedl Raigo Uukkivi, náměstek generálního tajemníka pro správní politiku z estonského ministerstva financí.

Zkušenost má také Velká Británie. Pro relokaci se nadchli už před padesáti lety, i když plán se stal skutečností až v tomto tisíciletí.

„Netýká se pouze úřadů státní správy, ale také ministerstev, kde se přesouvají do regionů pozice úředníků, kteří nepotřebují být v denním kontaktu s ministrem. Do roku 2030 máme v plánu přesunout z Londýna polovinu úřednických pozic na ministerstvech,“ řekl Simon Madden, ředitel míst pro Program růstu z Úřadu vlády Spojeného království Velké Británie a Severního Irska.

Madden vidí obrovskou centralizaci a rozdělení společnosti na město a venkov také jako jednu z příčin brexitu.

Reklama

Doporučované