Hlavní obsah

Stejná fotka, ale rozdílné potraviny, příliš drahý lilek a pozor na dopravu i ploché nosy

Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Jaké události zaujaly naši redakci v pondělí s datem 9. dubna? Vybírala Martina Spěváčková.

Článek

Když dva dělají totéž, může to být nakonec totéž. Maďarský premiér Viktor Orbán si v předvolební kampani dal na billboardy snímek s davem běženců, který použil už před dvěma lety v brexitové kampani i bývalý předseda protievropské Strany nezávislosti Spojeného království Nigel Farage. Ten ji doplnil heslem Bod zlomu, Orbán pak značkou „stop”. Tak přeci trochu originality a vlastní invence tam dodal.

Jiný kraj, jiné složení, ač jde o stejný výrobek. Právě tato praxe dvojí kvality potravin by v zemích Evropské unie měla už brzy skončit. Evropská komise totiž podle informací ČTK a Českého rozhlasu plánuje tento týden přijít s úpravou příslušné směrnice. Češi by tak v jogurtech mohli nakonec najít reálný podíl slibovaného ovoce, v rybích prstech ryby a v masových výrobcích maso. Tak snad to naše žaludky úplně nezaskočí.

A ohledně jídla může slavit i Ital, který byl po devítileté právní bitvě osvobozen za krádež lilku. Ten odcizil v roce 2009. Policie ho dopadla, když se snažil utéct ze soukromého pole a v kbelíku si odnášel lilek v hodnotě pěti korun. Muž se hájil tím, že je nezaměstnaný a nemůže tak živit své děti. Kasační soud ho teď osvobodil s tím, že nižší soudy měly přihlédnout k mužově finanční situaci. Horší zprávou je, že italští daňoví poplatníci za tento kuriózní proces zaplatí soudní výlohy ve výši 200 tisíc korun. Tak to byl celkem drahý baklažán.

Kompletní výběr událostí, které zaujaly Martinu Spěváčkovou, si můžete pustit ve videu nad článkem.

Reklama

Doporučované