Hlavní obsah

Stejná pravidla pro všechny! Favorit voleb využil porušení zákona pro propagaci

Kdo je Volodymyr Zelenskyj.Video: Kateřina Zemanová, Jiří Vokřál

 

Reklama

Zájem ukrajinských voličů o druhé volební kolo je celkově vyšší, než tomu bylo před třemi týdny v kole prvním. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnila ukrajinská ústřední volební komise. Do 14:00 SELČ odevzdalo hlas přes 45 procent voličů, což je o necelé procento víc než v prvním kole.

Článek

Největší zájem o volby je ve východní části země, nejmenší v Zakarpatí. Žádné vážnější stížnosti na průběh voleb komise zatím nezaznamenala, napsal list Ukrajinska pravda.

Horký favorit dnešního druhého kola prezidentských voleb na Ukrajině, politický nováček a herec Volodymyr Zelenskyj při dnešním hlasování porušil zákon, když novinářům ukázal vlastní hlasovací lístek s „křížkem“ u svého jména. S uchazečem o nejvyšší funkci sepsali policisté protokol o přestupku, pochlubil se vzápětí Zelenského štáb na důkaz, že za nového prezidenta budou pravidla a zákony platit pro všechny a pro každého.

„Nový prezident – nová pravidla. Všichni musíme dodržovat zákony! Zelenskému předali protokol o přestupku za to, že ukázal hlasovací lístek,“ ohlásil mluvčí štábu na Facebooku.

Kdo je Petro Porošenko.Video: Kateřina Zemanová, Anita Mejzrová

Se zpožděním byla otevřena jediná volební místnost, která se nachází na linii příměří v Donbasu. Na frontě, kde proti sobě stojí vojáci ukrajinské armády a proruští separatisté, je dnes klid. Povstalci hlasování sabotují.

O post hlavy státu se ucházejí obhajující prezident Petro Porošenko a populární herec Volodymyr Zelenskyj, jehož většina analytiků tipuje za jasného vítěze. Podle improvizované ankety mezi ukrajinskými novináři by měl dostat možná i přes 70 procent hlasů.

Reklama

Doporučované