Hlavní obsah

Stejně jako JAR nebo Katar ani Rusko nemělo hostit fotbalové MS, říká Jaromír Bosák, který o šampionátu vydává knihu

Proč si Jaromír Bosák myslí, že Rusko nemělo pořádat poslední MS ve fotbale? Podívejte se na reportáž.Video: Jiří Hošek, Reuters, Seznam Zprávy

 

Reklama

Na trhu je nová kniha o nedávno skončeném fotbalovém mistrovství světa v Rusku. Jejím autorem je komentátor České televize Jaromír Bosák. Ten se ani v publikaci netají svými výhradami k tomu, že se světový šampionát v Ruské federaci vůbec konal. Právě tato Bosákova poznámka ve vysílání ČT vyvolala vlnu reakcí.

Článek

Jaromír Bosák je ikonou českých fotbalových televizních přenosů posledních 30 let. Podobně jako třeba Angličan Gary Lineker se nebojí dávat sportovní klání do určitého, řekněme společensko-politického kontextu. V případě světového šampionátu v Rusku vzbudila vlnu reakcí jeho poznámka během finálového zápasu, že se jinak povedený turnaj neměl na území Ruské federace vůbec konat.

„Podle mě to z mé strany byla naprosto nepolitizující věta, která pouze hodnotí skutečnost. Stejně tak jako JAR nebo Katar ani Ruská federace neměla být hostitelem fotbalového MS. Každá z těchto zemí z mnoha různých důvodů. Mám na mysli porušování lidských práv nebo obrovskou korupci při získání pořadatelství. V případě Ruska tu máme obrovský státem řízený doping a také velmi nevyjasněnou roli představitelů FIFA při hlasování o pořádání mistrovství. Podle všech dostupných zdrojů tam bylo uplácení velmi pravděpodobné,“ říká v rozhovoru pro Seznam uznávaný komentátor.

Ani tohle kontroverzní téma logicky nechybí v Bosákově nové knížce „Fotbalové pozdravy z Ruska”, kterou vydává nakladatelství Pražské příběhy. Přesouvat se po rozlehlé zemi, připravovat se na zápasy a ještě psát po nocích kapitoly knihy, jež musí vyjít co nejdřív po skončení šampionátu, to vyžaduje od autora pořádné odříkání. Publikace nabízí nejen pohled na sportovní stránku mistrovství, ale také sondu do zákulisí práce fotbalových komentátorů.

Poslední rozhodnutí FIFA přidělit pořadatelství světového šampionátu Rusku a Kataru přivedla Jaromíra Bosáka ke „kacířské myšlence“, aby se vrcholná fotbalová akce konala v ideálním případě dokolečka v 6 až 7 nejlépe uzpůsobených státech, jež mají hotovou dopravní infrastrukturu, ubytovací kapacity, fotbalovou tradici i patřičné demokratické standardy.

„Proč se má v Kataru stavět 8 nových stadionů, které se budou týden po šampionátu bourat? A to nemluvím o tom, že při stavbě těchto stadionů zemřela strašná spousta lidí a že tito dělníci žijí v nelidských podmínkách. Proč se má hrát fotbal v zemi, kde to nikoho nezajímá? Protože se ten, kdo tu zemi de facto vlastní, chce ukázat a v tom měřítku důležitosti někam posunout,“ odpovídá si Jaromír Bosák. Ohlédnutí za světovým šampionátem v Rusku je už jedenáctou fotbalovou knihou populárního komentátora. Dá se předpokládat, že nejde o poslední Bosákovo literární dílo.

Reklama

Doporučované