Hlavní obsah

„Štěkám, že brexit je šílenství.” Britové uspořádali pochod se psy proti odchodu z EU

V ulicích Londýna se odehrál „psí protest” proti brexitu.Video: Lukáš Marek, Reuters

 

Reklama

Asi tisícovka lidí se dnes spolu se svými psy účastnila pochodu centrem Londýna na protest proti chystanému vystoupení Británie z Evropské unie. Informovala o tom agentura Reuters.

Článek

Několik stovek lidí se svými psy dnes prošlo centrem Londýna až k britskému parlamentu. Lidé nesli vlajky EU a různé transparenty s protibrexitovými hesly, také psi měli na sobě cedulky s nápisy jako „Mopslíci za referendum“ či „Štěkám, že brexit je šílenství“. Akce měla rovněž podpořit kampaň People's Vote (Volba lidu), která se snaží prosadit referendum o konečné brexitové dohodě.

Podél trasy pochodu byly připraveny pro pejsky „čůrací stanice“, na nichž byly přilepené obrázky zastánců brexitu exministra zahraničí Borise Johnsona či europoslance Nigela Farage, kteří byli v roce 2016 hlavními postavami probrexitové kampaně před referendem o vystoupení z EU.

Odpůrci brexitu z řad pejskařů založili kampaň Wooferendum (Haf-erendum), jejímž smyslem je „štěkat jménem milionů Britů, podle nichž je brexit velká chyba“. Odchod z EU schválili Britové v červnu 2016 jen těsně, když se pro něj vyslovilo 51,9 procenta hlasujících. Účast byla 72 procent.

Organizátoři dnešní akce pejskařů mimo jiné tvrdí, že odchodem z EU budou trpět i zvířata. Zvířecí potraviny podle nich budou po vystoupení z Unie v obchodech dražší.

Reklama

Související témata:

Doporučované