Hlavní obsah

Šternberský hrad zpřístupnil návštěvníkům výstavu

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

První návštěvníci zavítali v sobotu na hrad Šternberk na Olomoucku, který díky rozvolnění koronavirových opatření zpřístupnil část svých prostor s instalovanou výstavou Liechtensteinská dominia střední Moravy.

Článek

Výstava v prostorách proti hradní pokladně prezentuje 760 let společných dějin tohoto knížecího rodu a českého státu na území střední Moravy.

„Nejedná se zatím o úplné otevření všech vnitřních prostor, ale o první vlnu rozvolnění. Otevřeny mohou být trasy, které jsou přístupné bez nutnosti účasti průvodců,“ sdělil zástupce hradu Jan Gottwald. Výstava bude otevřená denně mimo pondělí. „Je nutné dodržovat aktuální hygienická nařízení, především zakrytí dýchacích cest, použití dezinfekce u vstupu do pokladny a dodržování rozestupů,“ podotkl Gottwald.

Věří, že zpřístupnění výstavy je předzvěstí brzkého otevření celého hradu. „Máme připravené novinky na trasách návštěvnických okruhů a těšíme se, až je budeme moci představit,“ uvedl. Po dalším uvolnění začnou prohlídky na základních okruzích, podmínky má stanovit resort zdravotnictví.

V Olomouckém kraji se postupně otevírají exteriéry dalších památek. Po hradě Helfštýně na Přerovsku mohou zavítat lidé na nádvoří zámku Úsov na Šumpersku a zpřístupněn je zámecký park v Čechách pod Kosířem či nádvoří hradu Bouzova, kde je od začátku května přístupný prohlídkový okruh hradním příkopem.

Reklama

Doporučované