Hlavní obsah

Steroidy k profi sportu patří, říká nejúspěšnější český fitness závodník

Hrana Tomáše Vzorka: S Ondřejem Kmošťákem o limitech těla a dopingu ve světě fitness.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Za pár dnů se postaví na pódium vedle nejlepších závodníků ve fitness na světě. Podruhé v řadě si vybojoval právo startovat na slavné Olympii - soutěži, která proslavila třeba Arnolda Schwarzeneggera. Ten samozřejmě startoval v kulturistické kategorii, jenže tehdy jiná ani nebyla. Dnes jsou svaly v módě, fitness centra praskají ve švech a úspěšní závodníci dostávají tučné honoráře. Zařadit se mezi absolutní světovou elitu ve fitness - konkrétně v kategorii Physique - chce i ostravský svalovec Ondřej Kmošťák.

Článek

Mr. Olympia je soutěž, která je sama o sobě nedostižnou metou pro drtivou většinu závodníků. Vždyť, aby se na ni člověk kvalifikoval, musí vyhrát amatérské mistrovství světa, nebo se umístit na předních příčkách na některé z prestižních profesionálních soutěží.

„Loni jsem na Olympii při svém profesionálním debutu skončil v TOP 10, letos bych se strašně rád dostal mezi nejlepších pět závodníků,“ netají se velkými plány Kmošťák. Ostatně tím, že si klade jen ty nejvyšší cíle, je ve fitness komunitě dobře známý. „Člověk musí věřit, že dokáže nemožné, jinak se tomu ani nepřiblíží. A já věřím, že to opravdu dokážu,“ hýří sebevědomím.

Jako jeden z mála aktivních závodníků zcela otevřeně přiznává užívání anabolických steroidů. V profesionální divizi kulturistiky a fitness se totiž neprovádějí antidopingové testy.

„Já si myslím, že tenhle, ale vlastně ani jiné profesionální sporty se bez dopingu dělat nedají,“ otevírá Ondřej Kmošťák citlivé téma. „Spousta lidí si ale myslí, že čím více toho vezmou, tím budou lepší. A že vlastně nic jiného ani dělat nemusejí, to vidíte v posilovnách na každém kroku,“ kritizuje. „Jenže ono je to jinak, doping z vás šampiona neudělá, on vám vlastně jen dovolí trénovat více, tvrději. Lépe regenerujete, takže toho zvládnete více. To nikdo nevidí, nebo nechce vidět. Je to vlastně ještě více dřiny a to z vás může šampiona udělat. Ale stejně musíte mít i dobrou genetiku,“ dodává.

Téma doping otevřel i na sociálních sítích, kde ve videoblozích lidem radí, jak „sypat“ relativně bezpečně. „Spousta mladých kluků toho bere zbytečně moc, a když vysadí, tak naopak neberou nic pro vyčištění organismu. Já chodím pravidelně na lékařské testy a určitě na tom nejsem hůř než kdokoliv, kdo každý víkend paří někde po barech,“ usmívá se.

Už dnes patří Ondřej Kmošťák mezi světové fitness celebrity, rád by napodobil úspěšnou životní cestu už zmíněného Arnolda Schwarzeneggera. Jestli se mu podaří udělat ten první krok - tedy prosadit se mezi nejlepšími z nejlepších - se dozvíme už za pár dnů. Soutěž Mr. Olympia se koná o tomto víkendu v americkém Las Vegas.

Reklama

Související témata:

Doporučované