Hlavní obsah

„Štěstí, že má Schillerovou.“ Aktéři korupční kauzy řešili vliv ministryně

Foto: vlada.cz

„Měl dobré informace a nápad. Jak jemu to furt prochází… Kdyby té Schillerové nebylo, tak už dávno sedí,“ řešili na odposleších dva obžalovaní podnikatelé v brněnské korupční kauze.

Reklama

Podle zjištění Seznam Zpráv řešilo brněnské podnikatelské prostředí postavení finančníka a zetě vicepremiérky české vlády Davida Rusňáka, kterému policie zastavila stíhání za vynášení informací z policejních spisů.

Článek

Korupční kauza brněnských veřejných zakázek zvaná Stoka přerůstá jihomoravský region. Ve spisu, se kterým se Seznam Zprávy seznámily, se rozebírá i vliv rodiny vicepremiérky a ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO). Ani ona, ani její blízcí nejsou se samotnou korupční kauzou spjati. Z odposlechů lze ale vyčíst jejich postavení v brněnském podnikatelském prostředí.

Psala se polovina října 2018, necelé dva týdny po komunálních volbách. V kanceláři brněnského byznysmena Lubomíra Smolky se uskutečnila schůzka. Na kafe se zastavil podnikatel Pavel Ovčarčin.

Setkání monitorovali policisté, kteří je a další osoby o několik měsíců později obvinili kvůli podezření, že manipulovali se zakázkami na brněnských úřadech.

Smolka s Ovčarčinem řešili tendry, výsledky komunálních voleb a řeč přišla i na vlivného brněnského finančníka Davida Rusňáka, shodou okolností zetě ministryně Schillerové.

„Máme jediné štěstí, že ona jako jeho tchyně Schillerová od Rusňáka. On je beztrestný, také zpíval, on se také rozbrečel. Ona nechce také, takže tím pozastavili ta stíhání. V Brně by ho museli zavřít také, všechny,“ zachytily policejní mikrofony a kamery Smolku, jak vypráví Ovčarčinovi.

Jinými slovy: Smolka řešil kauzu úniku informací ze spisů, kvůli níž byl v roce 2017 Rusňák obviněný. Kvůli stíhání v dané době vystoupil z hnutí ANO, které předtím i sponzoroval. Majoritní vlastník skupiny DRFG se však v průběhu vyšetřování doznal, zaplatil vzniklou škodu a jeho stíhání bylo podmíněně zastaveno - což trestní řád umožňuje.

Odposlouchávaní podnikatelé Smolka a Ovčarčin byli přesvědčení, že Rusňák z případu „vybruslil“ díky své tchyni, která je dnes místopředsedkyní Babišovy vlády. „Rusňák byl čičmunda, dobře se oženil, měl pěkné auto,“ tvrdil Smolka. „Měl dobré informace a nápad. Jak jemu to furt prochází… Kdyby té Schillerové nebylo, tak už dávno sedí,“ reagoval Ovčarčin.

Oba byli překvapení, jak rychle se Rusňák vyvázal ze spojení s hnutím ANO. Policisté jejich slova zadokumentovali takto: „Smolka četl v Respektu o Rusňákovi, že dlužil 900 milionů korun na daních. Proto chtěl ty informace, zda bude trestně… To tak vše začalo, ale najednou je klid. Rusňák je v pohodě, miliarda v p*deli, ta to přikrývá, nikomu to nevadí. DRFG jede dál. Babiš řekl, že ho nezná, Rusňák odešel z ANO - a před dvěma lety si podávali ruku.“

Ani machr, ani brekot

David Rusňák popřel, že by v kauze Stoka obžalované podnikatele Smolku a Ovčarčina znal. „Ani jednoho z nich neznám, troufám si říct, že jsem je ani nikdy neviděl. Znám je jen díky článkům v médiích, pracovně ani jinak jsme nepřišli do styku. Mohu jen s určitostí prohlásit, že vše co říkají, je lež. Kompletně,“ řekl finančník Seznam Zprávám. Rovněž popřel, že by řešil cokoliv týkajícího se případu cinknutých brněnských veřejných zakázek.

Seznam Zprávy kontaktovaly i ministryni financí, ta však na otázky do uzávěrky článku nereagovala.

Policie Rusňáka spolu s dalšími 17 osobami obvinila v roce 2017 za vynášení policejních informací. Rusňák si informace objednával od soukromého očka a bývalého policisty Michala Ratajského.

Majoritní vlastník skupiny DRFG David Rusňák odmítá, že by konec jeho stíhání v kauze vynášení informací zařídila jeho tchyně - vicepremiérka české vlády. Rusňák se policii doznal, zaplatil škodu a dle trestního řádu měl nárok na podmínečné zastavení trestního stíhání.

„Rozhodně jsem nedělal machra, ale zároveň jsem určitě nebrečel, jak jeden z těch pánů říká. Vyšetřování policejních úniků pro mě bylo nepříjemné. Odpověděl jsem, na co jsem byl tázán, a policie si to nějak vyhodnotila. Týkalo se to pouze věcí souvisejících s mojí osobou. Těžko bych mohl hovořit o někom, koho jsem nikdy neviděl. S paní Schillerovou jsem o kauze Stoka nehovořil. Nemám ve zvyku se bavit o věcech, o kterých nic nevím,“ řekl zeť ministryně financí Seznam Zprávám.

Dodal, že v průběhu vyšetřování se detektivové zajímali především o jeho vazby na expolicistu Ratajského. „V kauze Stoka se mě nikdy nikdo na nic neptal, její účastníky neznám,“ dodal.

Kauza Stoka

- Na začátku března vyšetřovatelé poslali skupinu 11 osob a dvou firem k soudu. Všichni jakékoliv provinění popírají.

- Hlavní podezřelý Jiří Švachula podle státního zástupce přijal úplatky minimálně ve výši 47 milionů korun, celkově policisté identifikovali přijaté úplatky v hodnotě 70 milionů korun.

Saman nám zavaří

Jedním z hlavních obviněných v kauze vynášení ze spisů je brněnský podnikatel iráckého původu Saman El-Talabani. Vyšetřovatelé mají za to, že si majitel detektivní agentury HMS Security (dnes již v likvidaci) od roku 2013 hlídal, zda kolem něho nepátrá policie. Podle detektivů se Talabani snažil ovlivnit průběh případného vyšetřování ve svůj prospěch a zajistit si „komplexní a propracovanou ochranu své osoby“.

Talabani, pobývající jinak na Slovensku, před třemi lety skončil během vyšetřování ve vazbě. A před kriminalisty začal mluvit. Postupně začal vyprávět i o jiných kauzách - konkrétně o ovlivňování veřejných zakázek na brněnských úřadech. Policistům poskytl řadu svědectví a materiálů, které policie využila loni v březnu při zahájení zatýkání v kauze zvané Stoka.

Ze zjištění Seznam Zpráv vyplývá, že zhruba pět měsíců před zahájením této operace už někteří podnikatelé tušili, že se nad nimi smráká - a to právě v úvodu citovaní podnikatelé Lubomír Smolka a Pavel Ovčarčin.

Měli tušení, že Talabani jim může zavařit. „Saman nám ještě udělá takových problémů, jezdí sem furt vykládat,“ obával se Ovčarčin v říjnu 2018. „To je zmetek, je schovaný na Slovensku, jezdí na výslechy pořád a aby se ukázal, že tady je,“ přitakal Smolka.

Loni v březnu skončili oba ve vazbě, o rok později je vyšetřovatelé obžalovali a půjdou k soudu. Zamíří tam i Talabani, který bude díky spolupráci s policií doufat v nižší trest.

Reklama

Doporučované