Hlavní obsah

Stíhání pečovatelek za týrání seniorů? „Nebudu nic tutlat,“ reaguje primátor

Foto: ČTK

„Pakliže výsledkem bude nějaký verdikt, tak to bude známkou toho, že se tam děje něco špatně. A já jsem ten poslední, kdo by to chtěl tutlat,“ říká primátor Tomáš Macura.

Reklama

Primátor Ostravy Tomáš Macura (ANO) se po zveřejnění reportáží Seznam Zpráv osobně angažoval v kontrole poměrů v Domově Slunečnice. Řediteli dal „žlutou kartu“, ale nechal jej ve funkci. Policejní akce ho nyní překvapila.

Článek

Dvě pečovatelky, o nichž mimo jiné pojednávala investigativní série Ve stínu Slunečnice, začala před několika týdny policie trestně stíhat pro podezření ze zločinu týrání svěřené osoby.

„Daná věc se aktuálně nachází ve fázi vyšetřování, a to na jeho samotném počátku,“ uvedla pro Seznam Zprávy ostravská státní zástupkyně Jana Feberová. „Lze sdělit, že již byly vyslechnuty osoby obviněných a probíhají další vyšetřovací úkony, včetně výslechů svědků.“

Policejní vyšetřování se rozjela přesně před rokem, když Seznam Zprávy zveřejnily sérii reportáží o naprosto nevhodném chování některých pečovatelek ke klientům domova.

Jak vyplynulo z výpovědí některých seniorek i zaměstnanců domova, šlo o ponižování, vulgární chování a občas i napadení klientů. Záznam reportáží si můžete připomenout zde v krátkém sestřihu:

Připomeňte si hlavní momenty z investigativní série Ve stínu Slunečnice (režie: Braňo Pažitka).Video: Seznam Zprávy

Postup policie při zahájení policejního stíhání je teď o to překvapivější, že nedávno - po mnohaměsíčním prověřování – případ odložila s tím, že pro zahájení trestního řízení neměla důkazy. Teď se věc změnila.

To překvapilo i primátora Ostravy Tomáše Macuru (ANO), který se o případ týkající se městského zařízení Slunečnice intenzivně zajímal hned po zveřejnění reportáží. Uvítal tehdy například okamžitý odchod vrchní sestry a řediteli Radku Baranovi zadal řadu úkolů, které teď musí plnit.

Jsem poslední, kdo by to chtěl tutlat

„Informace o trestním stíhání je pro mě nová, překvapivá,“ uvedl nyní primátor Tomáš Macura. „Pakliže výsledkem bude nějaký verdikt, tak to bude známkou toho, že se tam děje něco špatně. A já jsem ten poslední, kdo by to chtěl tutlat.“

Dodal, že nedávný verdikt policie, že věc odkládá, jej do jisté míry potěšil: „Přijal jsem s úlevou, že se prokázalo, že se tam nic takového nedělo. Teď se to tedy mění. Ale počkejme, jaký bude závěr, jestli bude někdo obžalován nebo bude věc znovu odložena.“

Zdůraznil zároveň, že magistrátní ani ministerské kontroly v ostravském Domově Slunečnice nic závadného neodhalily, a proto zatím ani neviděl důvod, aby ředitel Baran po více než dvaceti letech ve funkci skončil.

Baran dostal od vedení města za úkol připravit změnu organizace domova pro seniory, kde je ubytováno na 500 klientů, tak, aby personál veškerou péči stíhal, nehrozilo jeho vyhoření a nevybíjel si zlost na klientech odkázaných na pomoc pečovatelů.

Už letos v lednu primátor Macura na adresu Slunečnice uvedl: „Interní šetření nám ukázalo velký problém na straně zaměstnanců: kolem 40 procent z nich uvedlo, že cítí určité problémy v zaměstnání, pokud jde o úroveň motivace, organizaci práce, popisovali existenci něčeho, čemu bychom mohli říkat syndrom vyhoření. Ani komunikaci s nadřízenými nehodnotili úplně nejlépe.“

Ředitel Baran dostal podle tehdejších Macurových slov „žlutou kartu“ a měl dokázat, že dovede domov znovu manažersky řídit.

Covid-19 nastavil jiné priority

Na jaře ale zasáhl koronavirus, Domov Slunečnice se musel stejně jako ostatní sociální zařízení v zemi zabezpečit proti rozšíření nákazy mezi klienty i personálem – a dohled nad tím, jak Baran zvládá plnit své úkoly ohledně kvalit personálu, šel poněkud na vedlejší kolej. „Abych řekl pravdu, tyto soft manažerské schopnosti jsme teď neměli příliš času zkoumat a vyhodnocovat,“ říká Macura.

Ředitel Baran při natáčení reportáží tvrdil, že se nic zlého v Domově Slunečnice nedělo a neděje, ačkoliv byl od jedné z pečovatelek o těchto věcech informovaný. Nyní byl k dotazům velmi vstřícný.

„O stíhání nemám vůbec žádné informace,“ reaguje úvodem při telefonickém rozhovoru a vzápětí vypočítává, co vše se ve Slunečnici změnilo po odvysílání reportáží Seznam Zpráv.

„S psychologem jsme udělali určitá opatření, která jsme navrhovali Radě města Ostravy. V říjnu to prošlo radou. Dovolili nám k 1. lednu 2021 udělat změnu organizace práce, která spočívá v posílení vedoucích pracovníků, aby byla zvýšená kontrola práce.“

V čem konkrétně se ale tato změna projeví? „Zavádíme zvýšený kontrolní systém, kdy má každý vedoucí pracovník možnost podávat hlášení, jestli se něco děje nebo neděje,“ odpovídá Baran poměrně obecně a hned dodává: „Do toho nám padla covidová doba a teď řešíme hlavně covid.“

Domov seniorů Slunečnice patřil ještě nedávno k nejzasaženějším sociálním zařízením v republice. Bylo zde v jednu chvíli na 132 nakažených: 85 klientů a 47 zaměstnanců. Koronavirus se potvrdil u každého čtvrtého testovaného pracovníka a téměř každého třetího klienta.

Situaci dodnes pomáhá zvládnout armáda. Jak říká ředitel Baran, většina nakažených už se ale uzdravila: „Teď máme už jenom šest klientů v prodloužené karanténě a asi 28 zaměstnanců je doma pozitivních.“

Ale zpět k problému s nevhodnou péčí některých pečovatelů, která se v minulosti ve Slunečnici projevila. Ředitel Baran už před časem uznal, že v minulosti před některými problémy zavíral oči. „Samozřejmě jsem mohl některé věci zavést mnohem dřív. Ale myslel jsem si, že se tady takové věci nedějí. Ke mně se tyto informace nedostávaly, teď mám spoustu informací, spoustu podnětů.“

Reportážní série Ve stínu Slunečnice nicméně ukázala, že ředitel Baran byl o poměrech v domově informován a že situaci neřešil. Dokonce tehdy mylně informoval i nadřízeného, náměstka primátora Ostravy Zbyňka Pražáka (KDU-ČSL), který jeho verzi věřil. I to ukazují loni zveřejněné reportáže.

Na otázku, zda opravdu chce dál pokračovat ve funkci ředitele, nyní Baran odpověděl: „Prozatím ano. Pokud vedení města posoudí situaci jinak, tak se to bude řešit.“

Zde najdete celou investigativní sérii Ve stínu Slunečnice

1. díl: „Fuj, zase smrdíš!“ Reportéři Seznamu se skrytou kamerou v domově seniorů

2. díl: „Stáhli mi kalhotky na chodbě plné lidí.“ Seniorky popisují dění ve Slunečnici

3. díl: „Babička mi málem umřela v náruči.“ Infiltrace reportérů v domově seniorů

4. díl: „Odejděte, nebo volám policii!“ Sestra vyhodila reportéry s důkazy o ponižování seniorů

5. díl: Jste manipulátoři, vyslechli si reportéři. Důkazů šikany seniorů přibývá

6. díl: Babička na tom byla zle, za místo v domově jsem nabídla 100 tisíc

7. díl: „Nedáte, nemáte.“ Obálky s penězi jako vstupenka do domova seniorů

Reklama

Související témata:

Doporučované