Hlavní obsah

Stíhání politiků z centra Prahy zastaveno, změnit to může nový posudek

Žalobce zastavil stíhání za prodej bytů v Praze 1. Obvinění však může přijít znovu.

Reklama

Státní zástupce nechal vypracovat další znalecký posudek, který má přesněji určit, zda a jakou škodu politici z Prahy 1 prodejem bytů způsobili.

Článek

Státní zástupce Tomáš Jarolímek minulý týden zastavil trestní stíhání bývalých nebo současných zastupitelů z Prahy 1 kvůli prodeji zdejších městských bytů.

Na seznamu obviněných byli například někdejší starosta Oldřich Lomecký, jeho zástupce Daniel Hodek a další zastupitelé Filip Dvořák, Jaroslava Janderová nebo Jan Bürgermeister, Ivan Solil, Šárka Táborská, Jiří Janoušek, Kateřina Kornová, Filip Kračman nebo Zdeněk Barták.

Podle usnesení vypracovaného žalobcem však nemohou být navzdory poslednímu vývoji úplně v klidu, že mají kauzu za sebou.

Jak plyne z dokumentu, s nímž se Seznam Zprávy mohly seznámit, stíhání celkem 36 lidí bylo zastaveno kvůli tomu, že chce žalobce Jarolímek nechat dopracovat revizní znalecký posudek. Ten by měl upřesnit, zda politici a úředníci z Prahy 1 prodejem bytů způsobili škodu a do jaké výše dosahuje.

„Dozorový státní zástupce zrušil usnesení policejního orgánu o zahájení trestního stíhání všech ve věci obviněných 36 osob. Důvodem tohoto postupu byla nedostatečně objasněná škoda, kterou měly obviněné osoby podle policejního orgánu způsobit,“ potvrdil pro Seznam Zprávy obvodní státní zástupce pro Prahu 1 Jan Lelek.

Žalobce Jarolímek svůj krok ve zmíněném usnesení zdůvodňuje tím, že na dopracování dalšího znaleckého posudku už není možné déle čekat, protože o podaných stížnostech proti obvinění se rozhoduje už více než tři měsíce.

Jak loni v létě detailně Seznam Zprávy popsaly, politici z Prahy 1 byli policisty obviněni kvůli prodeji 23 bytů. Vyšetřovatelé jsou přesvědčeni, že byly prodány pod cenou.

Státní zástupce Jarolímek nyní rozhodl, že po vypracování revizního znaleckého posudku mají policisté rozhodnout o dalších krocích. Podle toho, co žalobce dále uvádí, je možné, že budou politici znovu obviněni.

Žalobce Jarolímek se za práci policistů postavil, i když bylo stíhání zastaveno. Několikrát totiž zopakoval to, co policie uvedla, když začala politiky a úředníky stíhat.

Například podle žalobce neměli zastupitelé dost pokladů, aby o prodeji bytů rozhodli. Pochybili tím, že si nezjišťovali cenu obvyklou.

„I pouhý laik mohl prostudováním pokladů zjistit, že ceně obvyklé nebyla vůbec věnována pozornost,“ uvedl v dokumentu zastavujícím trestní stíhání Jarolímek.

„Pokud věděli, že předložené materiály neobsahují žádné zhodnocení ceny obvyklé, a pokud bez přiměřených důvodů spoléhali, že nedojde ke způsobení škody, tedy prodeji za cenu nižší, nežli je cena obvyklá, jednali ve formě vědomé nedbalosti,“ doplnil dozorující státní zástupce.

To, že se v daném případě ceny obvyklé nezjišťovaly, přitom potvrdili při výslechu na policii i dva z obviněných – vedoucí oddělení správy nemovitostí Prahy 1 Kateřina Dubská a bývalý radní pro majetek Tomáš Macháček.

Podle žalobce se politici ve stížnostech proti stíhání hájili také tím, že dali na odborné rady právníků Prahy 1 a některých externích advokátních kanceláří. Jenže toto jejich tvrzení – jak dále napsal Jarolímek – z žádného dokumentu nevyplývá.

Státní zástupce navíc uvádí, že vrcholem hrubé nedbalosti politiků bylo, když nevěnovali pozornost kritice od opozičních zastupitelů a občanů, kteří je na nízkou cenu bytů opakovaně upozorňovali.

„Tato kritika byla dostatečně konkrétní na to, aby obvinění věnovali alespoň několik minut nahlédnutí na internetové stránky realitních serverů a ověřili si, zdali skutečně není oprávněná,“ uvedl Jarolímek.

Třeba zastupitel Prahy 1 Jan Votoček, který byl však v této kauze také obviněn, upozorňoval třeba na to, že některé byty jsou poté, co je první pražská městská část prodá, obratem prodávány za mnohem vyšší ceny.

„Vyvinit je nemůže ani tvrzení, že v minulosti byly prodávány bytové jednotky oprávněným nájemcům za ceny nižší, nežli byly ceny obvyklé,“ odmítl Jarolímek další argument, který mu politici předkládali.

Podobně jako policie navíc zkritizoval i to, že Praha 1 inzerovala prodej bytů jen na svém webu, jiné pražské městské části k tomu využívají běžně sledované realitní portály.

Reklama

Doporučované