Hlavní obsah

Stíhaný podnikatel Kočner nechal sledovat novináře. Včetně Kuciaka, píší na Slovensku

Zaplatil si kontroverzní podnikatel Marián Kočner sledování nepohodlných novinářů?Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Podle slovenského Denníku N přiznal bývalý šéf civilní kontrarozvědky Peter Tóth policistům, že si jej Marián Kočner najal, aby sledoval nejméně pět novinářů včetně Jána Kuciaka. Tóth tyto informace popřel, k zájmu kontroverzního podnikatele o Kuciaka však existují jiné, potvrzené důkazy.

Článek

Kočner, často ústřední postava investigativních reportáží z pera novináře, který byl v únoru spolu se svou přítelkyní zavražděn, nyní pobývá ve vazbě. Je trestně stíhán z důvodu podezření účasti na falšování směnek v hodnotě 69 milionů eur a daňových deliktů.

Peter Tóth, bývalý novinář, posléze šéf oddělení civilní kontrarozvědky SIS se sám vydal slovenské policii poté, co v rámci vyšetřování nájemné vraždy Kuciaka a jeho přítelkyně zatkla čtyři osoby obviněné z přípravy vraždy.

Podle Denníku N měl v rámci sledování novinářů pořizovat fotografie a videa, která měl policistům při výslechu označit jako neskandální a za předmět příprav Kočnerovy diskreditační kampaně o reportérech. Podnikatel ale loni hovořil s Jánem Kuciakem přes telefon a sdělil mu, že se bude zajímat o jeho rodinu, otce, sourozence, matku a zveřejní vše, na co přijde. Dokonce Kuciakovi doslova řekl větu, že on bude prvním bodem jeho zájmu.

Stalo se tak, když Kuciak Kočnera sám kontaktoval a chtěl hovořit o jeho podnikatelských aktivitách, odpovědí mu byly výhrůžky. Rozhodl se podat trestní oznámení, policie jej ale odložila s tím, že se nejedná o trestný čin ani přestupek.

Tóth měl také při výslechu vypovědět o údajně blízkém vztahu Mariána Kočnera s Alenou Zsuzsovou, osobou podezřelou ze zprostředkování objednávky zločinu.

Prezident Kiska: Stát je propojený s mafií

Slovenský prezident Andrej Kiska uvedl v textu pro Denník N, že vražda Kuciaka a jeho snoubenky otřásla jeho důvěrou ve stát. Zároveň napsal, že je podle něj Slovensko propojeno s mafií. Stát podle Kisky ovládá skupina lidí prostřednictvím chapadel, která dosáhnou až na nejvyšší místa.

Kiska se odkázal na podrobnou zprávu Slovenské informační služby, již si vyžádal právě po smrti novináře Kuciaka – poté, co se začalo hovořit o možné „italské stopě”. Zpráva má obsahovat jména firem, které jsou možná součástí podvodů, a další podrobnosti. Žádná konkrétní jména ale Kiska v textu neuvedl. O zprávu ani problém se podle něj nikdo nezajímal. „A výsledek? Nic. Ticho. Žádné zatýkání, žádná masivní aktivita policie,” uvedl slovenský prezident. Podle Kisky je jediným vysvětlením to, že byli lidé uvedení ve zprávě krytí státní mafií, policií i politiky.

Reklama

Související témata:

Doporučované