Hlavní obsah

Stihlo se přihlásit 70 hotelů a restaurací. Nová data o pomoci v Praze

Foto: Profimedia.cz

Žádost o pomoc stihlo poslat 363 pražských podnikatelů, z toho bylo 70 z nejpostiženějších restaurací a hotelů (ilustrační snímek).

Reklama

Během devíti minut, tedy času, po který byl minulý týden otevřený záruční program pro pražské podnikatele, zvládlo žádost odeslat jen 70 podnikatelů z nejhůře zasaženého cestovního ruchu, restaurací a hotelů.

Článek

Týden poté, co se spustil a bleskově – po devíti minutách – uzavřel program na pomoc pražským podnikatelům zasaženým mimořádnými opatřeními, se objevují konkrétnější data o zacílení a úspěšnosti programu.

Podle aktuálních dat pražského radního Víta Šimrala, v jehož kompetenci je podpora malých a středních podniků, přijala Českomoravská záruční a rozvojová banka (ČMZRB) 363 žádostí a z toho 70 je od hotelů, restaurací a podnikatelů v cestovním ruchu. Tedy z oblasti, o které se mluví jako o nejvíce zasažené mimořádnými opatřeními.

Předseda pražské TOP 09 Jiří Pospíšil má informace od generálního ředitele záruční banky, že do pondělí banka stihla odsouhlasit sedm úvěrů.

Seznam Zprávám pak mluvčí ČMZRB Marie Lafantová řekla, že během úterý bylo schváleno 20 úvěrů a další budou přibývat.

Šlo o čas

Podle radního Šimrala neměla Praha jinou cestu, jak rychle podnikatelům pomoci, než přes jištěné úvěry přes záruční banku za stávajících podmínek.

Metropole nemůže podporovat podnikatele napřímo a nastavovat podmínky na míru u záruční banky tak, aby se lépe zacílilo například na zasažené podniky v cestovním ruchu a gastronomii, protože by si to vyžádalo mnoho času.

„Podmínky má takto dlouhodobě nastavené Českomoravská záruční a rozvojová banka. Kdybychom je chtěli upravit, tak by to trvalo další měsíc jednání i s komerčními bankami,“ tvrdí Vít Šimral.

Zvolenou formu úvěrů nekritizuje ani městská opozice – ODS, ta se ohrazuje proti nedostatečné částce. „Nejsou to vyhozené peníze a o tom nechci spekulovat, pražští podnikatelé nutně potřebují každou pomoc,“ řekla Seznam Zprávám Alexandra Udženija, zastupitelka hlavního města Prahy za ODS. Podle ní ale měla být na podporu vyčleněna miliarda až 1,5 miliardy korun.

Vzhledem k tomu, že zájem o jištěný úvěr byl obrovský a dostalo se jen na část těch nejrychlejších žadatelů, řada podnikatelů podezírá i samotný způsob schvalování žádostí. Machinace během schvalování ale radní Vít Šimral odmítá.

„Bralo se to skutečně podle časové stopy a tak, jak postupuje banka k žádostem pokaždé,“ reagoval Vít Šimral s tím, že samotný magistrát se ČMZRB pod prsty nedíval a proces schvalování nechal čistě na bance.

Mrtví koně

Kritický je ovšem zmíněný Jiří Pospíšil z TOP 09, která je na pražském magistrátu součástí vládnoucí koalice.

„Budu chtít vědět, kam ty peníze šly,“ říká Pospíšil a dodává, že podle jeho informací je COVID Praha naprosto neúspěšný projekt. Argumentuje například tím, že mu podnikatelé posílali praktické zkušenosti z jednání s bankami, pro které nebyly úvěry hotelům nebo podnikům v pohostinství zajímavé.

I radní Vít Šimral připustil, že podpora podnikatelů skrze záruky za úvěr má nevýhodu, že některé podniky mohou banky vyhodnotit jako „mrtvé koně“.

Podle Šimrala si to magistrát uvědomuje a peníze vynaložené na úvěry jsou jen první z řady pomocí. Mluví například o připravované podpoře pražského turistického ruchu. Na to by mělo jít zhruba 100 milionů korun.

Svůj vlastní nápad, jak podpořit pražské podniky, zveřejnila i TOP 09 – šlo by o formu poukazů. Například turista, který se ubytuje v hotelu za minimálních 2 000 korun, dostane poukázku zdarma. Část poukázek by také získali zdarma zdravotníci, policisté a členové integrovaného záchranného systému jako poděkování za jejich práci.

Reklama

Doporučované