Hlavní obsah

Štít dostaneme k doktorovi i do zavřené vesnice, říká český guru 3D tisku

Foto: Profimedia.cz

„V každé malé vesnici 3D tiskárnu někdo má. Doneslo se ke mně, že i v jedné z totálně uzavřených vesnic na Litovelsku někdo tiskárnu měl, takže mohl doktorovi donést ochranný štít,“ říká Josef Průša v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Reklama

Přední světový výrobce 3D tiskáren Josef Průša v rozhovoru pro Seznam Zprávy popisuje, proč jeho firma Prusa Research dala přednost tisku ochranných štítů před respirátory. Jeho koncept už převzal americký výrobce vozidel Ford.

Článek

Jak může 3D tisk pomoci s řešením koronavirové pandemie?

Těch způsobů je celá řada. Hodně lidí třeba tiskne zakládače, které pomáhají při výrobě roušek. My jsme na počátku zjišťovali, čím bychom mohli pomoci. Nakonec jsme vyhodnotili, že ideální by byla výroba ochranných štítů na obličej.

Proč zrovna štíty?

Není to náhrada za respirátor nebo ochranné brýle, ale výrazně zvyšují efektivitu jiných pomůcek. Když na vás pacient zakašle a vy máte jen respirátor, kapénky se mohou dostat na respirátor. Když máte respirátor, brýle a přes obličej ještě štít, ochrana by měla být velice silná. Americké Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) nedávno konstatovalo, že ochranné štíty prodlužují životnost respirátoru až o několik hodin.

Jak probíhal vývoj návrhu?

Od začátku jsme spolupracovali s ministerstvem zdravotnictví a s Fakultní nemocnicí Královské Vinohrady. Během tří dnů jsme dali dohromady základní údaje a začali vyrábět. Chtěl jsem, aby byl projekt od začátku pořádný, poctivý a funkční. Máme v 3D světě docela slovo, proto jsem usiloval o to, aby byl návrh kvalitní. Chtěli jsme dát světu něco ověřeného. Díky tomu si teď 3D tisková komunita v Česku může doma vytisknout bezpečný ochranný štít.

Jak si v praxi představit vývoj návrhu pro 3D tiskárnu?

Máte úvodní ideu, kterou hodíte tužkou na papír. Z toho konstruktér či designér udělá prvotní model (takzvaný mock-up), který vyzkoušíme a vytiskneme. Následně náš návrh a design vezmeme k nějakému profesionálovi, který náš koncept ověří a schválí. Jeho poznámky a postřehy zapracujeme do výsledného návrhu. Na základě těchto podkladů začneme u nás ve firmě tvořit postup, jak produkt vyrobit.

Zavedli jste přísnější systém hygieny při výrobě ochranných štítů?

Ano, máme striktní režim. Všem uživatelům 3D tiskáren, včetně těch našich v továrně, neustále zdůrazňujeme, že když tisknou ochranné pomůcky, musí mít roušku. Když vyndáváte z tiskárny součástky, musíte si vždy vyměnit sterilní rukavice. Nemocnicím vždy vysvětlujeme, za jakých podmínek štíty vznikly. Zároveň doktorům doporučujeme, aby si pro jistotu štíty ještě jednou vydezinfikovali.

Dobře. Takže jste vytvořili recept či návod, jak ochranný štít vytisknout. Sdíleli jste tento koncept veřejně?

Ano. Soubor pro tiskárnu je dostupný zadarmo na internetu. Kdokoliv, kdo má tuto tiskárnu, může začít vyrábět. My jsme za těch deset dnů zvládli vyrobit a rozdat 24 tisíc kusů, zavezli jsme je do nejvíce kritických míst, bylo to docela brutální.

Jaké náklady jste na tisk zatím vynaložili?

Není to zase tak zlé, zatím se nám daří neomezovat produkci tiskáren.

A co materiál, ze kterého tisknete? Netenčí se jeho zásoby při takové produkci?

Máme výhodu, že za poslední dva roky jsme postavili fabriku na výrobu tiskového materiálu. Jde o jednu z největších na světě, takže abych odpověděl na otázku, materiálu na výrobu je dostatek. Aby měli dostatek i ostatní, rozdali jsme české tiskařské komunitě 1,2 tuny materiálu (kilogram stojí zhruba 600 korun, pozn. red.).

Kolik štítů denně vyrobí vaše fabrika?

Teď jsme na 3 500 kusech za den. Po stovkách to rozvážíme díky dobrovolníkům rovnou do nemocnic, aby nenastávaly zbytečné časové prodlevy.

Kolik lidí nyní můžete do procesu zapřáhnout?

Celkem je nás 500, z toho ve výrobě 250. Menší část z nich je teď ale mimo, máme opravdu striktní pravidla, aby u výroby nebyl nikdo s potenciálním nakažením koronavirem.

Jak dlouho se štít tiskne?

Zhruba hodinu a půl. Výhodou je, že u toho člověk nemusí sedět. Máme největší 3D tiskovou farmu na světě, k dispozici teď máme 600 tiskáren. Pošleme do nich soubory a ráno si vyzvednete tisíce hotových štítů. V současnosti jsme v Česku jejich největším výrobcem. Divím se, že jiné fabriky nepřehodí na nějaký čas výrobu a nezačnou produkovat ochranné pomůcky.

Kolik stojí nejlevnější tiskárna, na které bych si teď mohl takový štít vytisknout?

Ta naše základní stojí 10 tisíc korun.

A kolik by mě doma stála výroba jednoho ochranného štítu?

Přibližně 50 korun. My jsme to ve velkovýrobě srazili zhruba na 20 korun, protože odebíráme materiál po tunách.

Máte odhad, kolik lidí v Česku v současnosti má 3D tiskárnu?

Je to několik desítek tisíc. V každé malé vesnici toto zařízení někdo má. Doneslo se ke mně, že i v jedné z totálně uzavřených vesnic na Litovelsku někdo tiskárnu měl, takže mohl doktorovi donést ochranný štít. Komunita 3D tiskařů v poslední době velice ožila, sdružuje se na sociálních sítích a sdílí vlastní poznatky ze svých regionů a měst. Díky tomu si lokálně pomáhají, je to skvělé.

Setkali jste se už s tím, že by situace někdo zneužil? Že si stáhne váš soubor a začne se štíty obchodovat?

Pokud nechá jen zaplatit náklady, které s výrobou má, tak s tím nemáme žádný problém. Ale samozřejmě nás mrzí, když toho někdo zneužívá. Karma ale pracuje, jakmile se v naší skupině rozkřikne, kdo se takhle choval, komunita ho vypudí.

Plánujete tisknout i jiné ochranné pomůcky? Co třeba respirátory?

Obávám se, že tisknout respirátory je hloupost. Ukázalo se to v případě ČVUT, kde použili 3D tiskárny jen při tvorbě prototypu, ale tisknout je nakonec nebudou. Navrhli to na tiskárny, které jsou v Česku asi tři. Tisk trvá dlouho a je dost drahý. Nakonec se to tedy bude vyrábět vstřikolisem.

Tak se vyrábějí plastové věci: do kovové formy pod tlakem vtlačíte roztavený plast, kterému po vychladnutí zůstane daný tvar. Já se tisku respirátorů obávám, protože můžete mít falešný pocit bezpečí. Doma si nezměříte, jestli respirátor dobře těsní. I to byl jeden z důvodů, proč jsme raději do respirátorů nešli.

Foto: Profimedia.cz

„ Pustili jsme ven soubor i v angličtině. Co se nestalo, za tři dny začala naše štíty tisknout automobilka Ford. Mám radost, že v Americe se to rozjelo podobně jako u nás,“ říká majitel společnosti Prusa Research.

Takže zůstanete jen u štítů?

Ne. O jedné věci zatím mluvit nemohu, ale nyní vyvíjíme například ochranné brýle, které teď testujeme. Třeba středočeská záchranka nám ale říkala, že lépe se cítí se štítem.

Můžete vytisknout třeba i ochranný oblek?

Ne, látku vytisknout nezvládneme. Textilie nejsou práce pro 3D tiskárny, nebylo by to efektivní. Výroba textilu má staletou zkušenost, takto ověřenou technologii těžko nahradíte v tiskárnách.

Neplánujete vyrábět součástky pro projekt CoroVent, který má na základě veřejné sbírky vyrábět plicní ventilátory?

Pro CoroVent tiskneme ventily. Spolupracujeme i s dobrovolníky, kteří vyrábějí celoobličejové masky, jež jsou postaveny na potápěčských maskách z Decathlonu. Těm také tiskneme součástky, poskytli jsme jim i dvacet tiskáren.

Jak je na tom český 3D tisk ve světovém srovnání?

Myslím, že jsme premianti. Já už to v Česku evangelizuji 11 let.

Máte ze světa poptávku po dodávce ochranných pomůcek?

Pustili jsme ven soubor i v angličtině. Co se nestalo, za tři dny začala naše štíty tisknout automobilka Ford. Mám radost, že v Americe se to rozjelo podobně jako u nás. Michiganská univerzita dala našemu postupu razítko, takže i v USA se teď tisknou Průša štíty.

Co může 3D tisk přinést českému průmyslu?

Jsme převážně exportní firma, do Čech nám jdou zhruba jen čtyři procenta obratu. To, co se ale už teď povedlo, je, že 3D tiskaři už v Česku nebudou bráni jako ti, kdo si tisknou figurky. Padá představa, že tiskneme kraviny. Myslím, že 3D tisk teď bude mít mnohem víc místa, zejména ve světě zasaženém ekonomickou krizí. Ve společnosti bude sílit jeho slovo.

Reklama

Doporučované