Hlavní obsah

Sto dní do brexitu. A stále není domluvený. Brusel i Londýn se připravují na tvrdý odchod

Do 29. března, kdy má Británie odejít z EU, zbývá 100 dní.Video: Lukáš Marek, Reuters

 

Reklama

aktualizováno •

Už jen 100 dní zbývá do 29. března 2019, kdy by podle aktuálního plánu měla Velká Británie opustit Evropskou unii. Spořádaný odchod z bloku však stále není domluvený, a obě strany se tak čím dál vážněji zabývají scénářem odchodu bez dohody, a tedy i bez přechodného období a zavedení potřebných změn a dojednání obchodní dohody.

Článek

Spořádaný odchod Spojeného království 100 dní před osudným dnem stále není domluvený a obě strany se začínají připravovat na takzvaný tvrdý brexit (neboli brexit bez dohody).

Evropská komise tento scénář považuje za katastrofální a dokončuje rámec dalšího právního postupu. Ve středu zveřejnila některá konkrétní opatření. Šlo by o kroky jednostranné a dočasné, v některých případech ovšem předpokládající reciprocitu ze strany Londýna. Upravovaly by, co se bude dít po 29. březnu v oblastech, jakými jsou finanční služby, letecká či automobilová doprava nebo závazky související s ochranou klimatu.

„Tyto kroky nebudou – a nemohou – odstraňovat celkový dopad scénáře tvrdého brexitu, nijak nenahradí nedostatek přípravy ostatních zainteresovaných stran ani nejsou odrazem výhod plného členství v EU či podmínek přechodného období tak, jak je definováno v (připravené) dohodě o vystoupení," uvedla v prohlášení komise.

Členské státy a europarlament vyzvala, aby návrhy schválily rychle a umožnily jejich vstup v platnost ještě před datem brexitu.

Jedním z návrhů je například plán umožnit v případě mimosmluvního brexitu až do konce příštího roku britským přepravcům vozit zboží do zemí EU.

Předpokladem ovšem je, že Londýn se vůči dopravcům ze zemí EU zachová recipročně.

Komise také členským zemím doporučila, aby se chovaly pragmaticky a v případě tvrdého britského odchodu zajistily, že britští občané žijící u nich ve chvíli brexitu budou moci na jejich území nadále pobývat legálně.

Zajistit by také měly jistotu například ohledně jejich penzí či zdravotního pojištění.

EK mimo jiné navrhuje i dočasně umožnit lety mezi Británií a zeměmi Unie jako jednostranné opatření po dobu jednoho roku. Komise bude moci například pozastavit či odmítnout autorizaci britských leteckých přepravců, pokud nebude přístup britské strany k evropským společnostem na odpovídající úrovni. Dočasně zajištěno bude také pokračování platnosti bezpečnostních certifikátů.

Pro vystupňování příprav na hrozící brexit bez dohody se v úterý rozhodla i britská vláda, která čelí ostré kritice kvůli odkladu parlamentního hlasování o podmínkách dohodnutých v Bruselu.

Původně se dohoda o brexitu měla v parlamentu schvalovat už v půlce prosince, ministerská předsedkyně Theresa Mayová však termín posunula na polovinu ledna. Získala tak čas, aby pro ni vylobbovala dostatečnou podporu. Tu však s nejvyšší pravděpodobností stále nemá, přičemž případné změny v kritizované dohodě už Brusel není ochoten dělat.

Nyní kabinet Theresy Mayové oznámil vystupňování příprav na odchod z Unie bez dohody. Obratem se ozvalo pět předních britských obchodních a zaměstnavatelských skupin. Ve společném prohlášení varují před divokým brexitem, na který nejsou obchodníci připraveni. A vyzývají poslance, aby začali situaci s obchodníky neprodleně řešit.

Británie má v plánu na příští rok vyhradit na brexit dvě miliardy liber, najmout 3000 úředníků a stovky pohraničníků. Ministr obrany Gavin Williamson již dříve řekl, že ozbrojené síly budou mít pro případné krizové situace spojené s brexitem v pohotovosti 3500 příslušníků, kteří budou připraveni „podpořit kterýkoli úsek vlády při jakýchkoli nepředvídaných událostech, kde to bude potřeba“.

Reklama

Související témata:

Doporučované