Hlavní obsah

IKEM otevřel nejmodernější operační sál v republice. Tady se transplantuje

 

Reklama

Kromě operačních sálů Kliniky transplantační chirurgie IKEM letos v létě rekonstruoval také operační sál Kliniky kardiochirurgie.

Článek

Po třech měsících otevírá IKEM dva operační sály – jeden zcela nový, druhý rekonstruovaný. Díky nim navýší přetížené kapacity transplantační chirurgie. Během rozsáhlých prací, které probíhaly v letních měsících, došlo i na rekonstrukci vzduchotechniky, elektroinstalace a zázemí pro zaměstnance i pacienty. Projekt stál nemocnici téměř 85 miliónů Kč bez DPH, výdaje si platila z vlastních zdrojů.

„Operační sály Kliniky transplantační chirurgie IKEM budou patřit mezi nejmodernější v České republice. Dočkaly se nového vybavení - nového mobilního rentgenu, aspirátoru a především pak nových operačních stolů,“ popsal novinky přednosta Transplantcentra IKEM MUDr. Pavel Trunečka, CSc.

Za posledních 10 let počty orgánových transplantací výrazně stouply, například před pěti lety provedl IKEM 137 transplantací jater, což je oproti současnosti zhruba polovina. Letos oslavil IKEM 50 let od první transplantace ledvin, celkem jich provedl na 6000 a zavedl některé nové metody, jako jsou řetězové transplantace nebo párová výměna ledvin. Nově navázal v této oblasti spolupráci s Vídní. Program slibuje nalézt lepší shodu mezi dárcem a příjemcem.

Kromě operačních sálů Kliniky transplantační chirurgie IKEM letos v létě rekonstruoval také operační sál Kliniky kardiochirurgie. I ten se dočkal nejmodernějšího vybavení.

Reklama

Doporučované