Hlavní obsah

Sto korun za hodinu. Starostové nabízeli odměnu za účast na protestu proti středočeské hejtmance

Foto: Seznam.cz, Seznam Zprávy

Nejmenší hnutí ve Sněmovně - Starostové a nezávislí - připravovalo protest proti hejtmance Jaroslavě Pokorné Jermanové.

Reklama

Starostové svolávali protestní akci před pražské Výstaviště kvůli milionům, které dal Středočeský kraj na oslavy značky Harley-Davidson.

Článek

Když zkraje léta chystali zástupci Starostů a nezávislých (STAN) protest proti středočeské hejtmance Jaroslavě Pokorné Jermanové z hnutí ANO, dostali členové tohoto nejmenšího hnutí ve Sněmovně nabídku přivýdělku.

Pražská tajemnice STAN Vlasta Urbánková jim poslala e-mail, ve kterém uvedla, že mohou dostat 100 korun za hodinu, když se akce zúčastní.

Starostové protest svolávali 4. července k pražskému Výstavišti. Právě tam se totiž konala oslava 115. výročí značky Harley-Davidson. Středočeský kraj v čele s hejtmankou Pokornou Jermanovou poslal motorkářům dotaci ve výši deseti milionů korun. A Starostové, kteří jsou v regionu v opozici, se chtěli vůči dotaci vymezit. Ukázat, že jsou v kraji místa, kde by peníze byly prospěšnější. Na Výstaviště měli dorazit na kolech a po protestu se rozjet právě do kritických oblastí.

Urbanková psala e-mail, který redakce Seznam Zprávy získala, pražským členům STAN dva dny před protestem.

„S vaší účastí je počítáno zejména na krátkém protestním shromáždění před Výstavištěm, kdy je potřeba pro další PR vytvořit co největší skrumáž lidí v tričkách STAN,“ stojí v e-mailu.

Dále tajemnice STAN slibovala, že ti, kteří přijdou, si mohou přivydělat. „Účast na akci je honorovaná 100 Kč/hodinu. Pozvěte své děti, známé a kamarády, aby přišli pomoci,“ napsala dále v e-mailu.

V Praze se uskutečnila oslava stoletého výročí značky Harley-Davidson:

Video: Karolína Bulisová

Tajemnice: Byl to můj přešlap

Protestní akci proti hejtmance pořádal středočeský zastupitel Věslav Michalik. On i Urbánková potvrdili, že zmíněný e-mail s nabídkou přivýdělku členové STAN dostali.

Oba však svorně říkají, že šlo o pochybení. A že Starostové neplatí lidi, aby se účastnili protestů.

„Bylo to z její strany hluboké nedorozumění. Já, když jsem to viděl, tak jsem se orosil. Řešil jsem to. Tím to pro mě skončilo,“ prohlásil Michalik.

„To byla opravdu chyba,“ připustila Urbánková. „Nehonorujeme účast na nějakých demonstracích ani žádné demonstrace nepořádáme. Tohle byl můj přešlap,“ doplnila.

Michalik nadto tvrdil, že peníze neměli dostat účastníci protestu, ale dobrovolníci, kteří by třeba roznášeli letáky. Nakonec podle něj nedostal nikdo nic. Starostové totiž protestní akci přímo u Výstaviště na poslední chvíli zrušili.

„Nechtěli jsme riskovat situaci, že se budou potkávat naši kolaři s motorkáři. Říkali jsme si, aby tam nedošlo k nějakým nepříjemným střetům. Tak jsme ten formát změnili na to, že jsme udělali cyklojízdy v různých místech,“ dodal Michalik.

Reklama

Doporučované