Hlavní obsah

Sto let Čapkova slova robot uctí utopická hra R.U.R. v podobě komiksu

Foto: ČTK

Celý svět převzal od Karla Čapka slovo robot, které se prvně objevilo v divadelní hře R.U.R.

Reklama

Ke 100. výročí slova robot, jímž bratři Čapkové obohatili světovou slovní zásobu, vydá letos nakladatelství Argo antologii fantaskních povídek a slavnou utopickou hru R.U.R. v podobě komiksu.

Článek

Kniha vyjde na konci října pod názvem Robot 100. „Povídky zpracovávají Čapkův odkaz po sto letech,“ řekl za nakladatelství Richard Klíčník.

Autory povídek jsou podle Klíčníka význační čeští i zahraniční spisovatelé převážně fantaskních literárních textů. Patří mezi ně dvojnásobný držitel Magnesie Litery Emil Hakl, autor literatury faktu a biografií význačných českých osobností Pavel Kosatík nebo autor sci-fi Ondřej Neff. Původní povídku pro knihu sepsal také britský spisovatel a scénárista Ben Aaronovitch, mimo jiné autor série městských fantasy s policejním konstáblem a čarodějovým učněm Peterem Grantem. Doslov je dílem již nepublikujícího spisovatele Roberta Silverberga, který je však podle Arga jedním z nejvýznamnějších představitelů angloamerické fantastiky.

Autorkou obrazové formy komiksového zpracování divadelní hry Karla Čapka R.U.R. je kreslířka a animátorka Kateřina Čupová. Podle edičního plánu by měla být kniha vydaná 30. října.

„Oslavou stého výročí slavné divadelní hry R.U.R. je nový autorský komiks. Kateřina Čupová je kreslířka a animátorka, která se úkolu zhostila s bravurou a představuje Čapkův text ve svěžím pojetí určeném o sto let mladšímu publiku. R.U.R. je tedy zpět v jasných barvách a podání, kterým může po sto letech opět dobýt svět,“ stojí v edičním plánu nakladatelství.

Komiks je mezi českými čtenáři stále populárnější. Úspěch měl například Sál komiksů otevřený před dvěma lety na festivalu Svět knihy Praha. Loni v červnu v Praze vznikla Česká akademie komiksu. Od fanouškovských počátků 90. let se komiks v Česku rozšířil natolik, že je součástí edičních plánů většiny nakladatelství.

Karel Čapek patřil k nejvýznamnějším osobnostem meziválečné české společnosti. Celý svět převzal právě slovo robot, které se prvně objevilo v divadelní hře R.U.R. Čapek je autorem poezie, prozaických textů, cestopisů i pohádek. V esejích se věnoval politickým a filozofickým úvahám, v nichž se zvláště vyhrazoval proti fašismu a nacismu.

Reklama

Doporučované