Hlavní obsah

Nepoučitelní. Češi musí znovu slyšet, že rohlíky nebyly levnější a vězni byli mláceni do krve, říká Jiří Padevět

Padevět: O demokracii se musí stále bojovat. Lidé ji ale zaměňují za jistoty a konzum.Video: Renata Kalenská

 

Reklama

Česká společnost na tom není dobře. Traumata, která jsme zažili v posledních 100 letech, stále promlouvají do současnosti, hodnotí kulaté výročí od založení státu nakladatel a spisovatel Jiří Padevět.

Článek

Rok 2018 je rokem osmičkových výročí. Léta 1918, 1938, 1948 či 1968 si budeme připomínat i v kontextu toho, že sněmovní volby daly vzniknout neformální koalici populistů, komunistů a extremistů.

Právě komunisty ředitel nakladatelství Academia Jiří Padevět stále považuje za hrozbu: „Nevšiml jsem si, že by změnili ideologii, hlásají stále totéž, takže nebezpeční jsou.“ Konkrétně zmínil třeba poslance KSČM Zdeňka Ondráčka a jeho účast na „bizarním otevření doněcké ambasády v Ostravě“.

Autor historické série Krvavá léta televize Stream ve Výzvě také hodnotí komunistickou minulost některých politiků a říká, že tlusté čáry za minulostí se dělat nedají. „Česká společnost musí znovu a znovu slyšet, že totalita je špatně a že vězni byli mláceni do krve. Ani ty rohlíky nebyly levnější.“

Zaslouží si bratři Mašínové státní vyznamenání? Proč jsme se nepoučili z historie? A proč není pro Padevěta současnost demokracií, ale emokracií? Kdo by byl pro něj nadějí v prezidentském úřadu? Podívejte se na rozhovor v úvodním videu.

Reklama

Související témata:

Doporučované